6 Δεκ 2012

Οι ντομάτες φάρμακο για την κατάθλιψη.


Οι ντομάτες μπορεί να αποδειχθούν ένα άριστο φυσικό φάρμακο κατά της κατάθλιψης, καθώς, όπως δείχνει έρευνα Κινέζων και Ιαπώνων επιστημόνων, περιορίζουν κατά το ήμισυ την πιθανότητα εκδήλωσης της ψυχικής νόσου.

Για τους σκοπούς της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Affective Disorders», εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες 1000 ανδρών και γυναικών ηλικίας
70 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ντομάτες από δύο έως έξι φορές εβδομαδιαίως είχαν κατά 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους τις κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Η καθημερινή κατανάλωση τομάτας περιόρισε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 52%.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα για άλλα φρούτα και λαχανικά.

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες, οι οποίες πιστεύεται ότι προστατεύουν από πολλά νοσήματα. Η κυριότερη από αυτές είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) που έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και καρδιοπάθειας.

Ωστόσο δεν έχει διακριβωθεί κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη λυκοπένη και την κατάθλιψη.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε πάντα να καλλιεργήσουμε ντομάτες στο σπίτι και να απολαύσουμε τα διαιτητικά και ψυχικά οφέλη από την κατανάλωση του νόστιμου λαχανικού.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου