6 Δεκ 2012

Πώς μπορεί η σοκολάτα να σας κρατήσει υγιείς;


Δείξτε αγάπη στην καρδιά σας τη φετινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τρώγοντας λίγη από την αγαπημένη σας σοκολάτα. Σας ακούγεται περίεργο αυτό; Κακώς! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης η κατανάλωση σοκολάτας οδήγησε σε 37% μείωση της συχνότητας ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και 29% μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού, συγκριτικά με την απουσία κατανάλωσης. Διαβάστε στη συνέχεια όλους τους τρόπους με τους οποίους η σοκολάτα μπορεί να σας διατηρεί υγιείς:

1. Η σοκολάτα σας βοηθάει στα μαθηματικά.

Οι φλαβονόλες, συστατικά της σοκολάτας με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προς τον εγκέφαλο. Σε μελέτη του 2009 ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν αντίστροφα από το 999 έως το 800. Μετά την κατανάλωση μιας κούπας ζεστής σοκολάτας, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να κάνουν τους υπολογισμούς πιο γρήγορα και σωστά και να αισθάνονται λιγότερη πνευματική κόπωση.

2. Η σοκολάτα σας χορταίνει.
Κατά πάσα πιθανότητα η μητέρα σας δεν σας επέτρεπε να φάτε κάποιο γλυκό πριν το φαγητό, έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν, είχε δίκιο! Δανοί ερευνητές έδωσαν σε 16 άτομα 100 γραμ. σοκολάτας υγείας ή γάλακτος και δύο ώρες αργότερα τους προσέφεραν πίτσα. Όσοι κατανάλωσαν σοκολάτα υγείας κατανάλωσαν 15% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με όσους κατανάλωσαν την γάλακτος, και επέδειξαν γενικότερα λιγότερο ενδιαφέρον για λιπαρές, αλμυρές ή γλυκές, τροφές.

3. Η σοκολάτα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.
Η σοκολάτα περιέχει φαινεθυλαμίνη, μια ουσία που διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, μια αντίδραση που είναι παρόμοια με αυτή που βιώνουν τα άτομα όταν ερωτεύονται. Δυσκολεύεστε να το πιστέψετε; Μια ομάδα γιατρών στην Αγγλία ζήτησε από έξι ζευγάρια να λιώσουν στο στόμα τους μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας και έπειτα να φιληθούν. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως η σοκολάτα διπλασίασε την ενεργοποίηση του κέντρου της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, ειδικά των γυναικών, κάτι που ίσως να οφείλεται στην περιεχόμενη ζάχαρη και καφεΐνη.

4. Η σοκολάτα σας ηρεμεί.
Η περιεχόμενη ανανδαμίδη ενεργοποιεί τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται και από την μαριχουάνα. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, που η μία μπουκιά σας κάνει να αισθάνεστε ευτυχία!

5. Η σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “British Medical Journal” έδειξε πως η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιπλέον έτος ζωής. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μία με τρεις φορές το μήνα σοκολάτα ζούσαν κατά μέσο όρο ένα χρόνο περισσότερο, γεγονός που ίσως να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


 Πηγή:www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου