13 Δεκ 2012

Πτηνοτροφία με τη συνδρομή αρωματικών φυτών στη Φλώρινα.


Ένα ερευνητικό πρόγραμμα «τρέχει» το ΤΕΙ Φλώρινας που μελετά την επίδραση του σουσαμιού και της ρίγανης στην πτηνοτροφία.


Στόχος του προγράμματος αποτελεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταφοράς σημαντικών για την υγεία του καταναλωτή ιδιοτήτων αρωματικών και φαρμακευτικών
φυτών στο αυγό και στο κρέας πουλερικών.

Έτσι, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης ερευνητικής ομάδας που διαθέτει, προβαίνει σε σειρά ερευνητικών εργασιών με τη αθρόα συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί (άνοιξη- φθινόπωρο 2012) οι εργασίες, στις οποίες μελετήθηκε η επίδραση των φλοιών σπόρων σουσαμιού στην ποιότητα των πτηνοτροφικών προϊόντων και τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών θα ανακοινωθούν, μεταξύ άλλων και στο 4ο Τεχνολογικό Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη (ανακοίνωση συνεδρίου στο site Ζωικής Παραγωγής http://ap.florina.teikoz.gr).

Την τρέχουσα περίοδο (Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2012), έχουν εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος της Φλώρινας, νέα πειραματικά προγράμματα στα οποία μελετάται η επίδραση των φύλλων της ρίγανης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές εργασίες που θα μελετούν  τις δυνατότητες μεταφοράς των ιδιοτήτων των φυτών και στα υπόλοιπα αγροτικά ζώα που διαθέτει το αγρόκτημα (χοίροι, μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά).

Τόσο ο σπόρος του σουσαμιού όσο και το φυτό της ρίγανης περιέχουν σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται πειραματικά, είναι δυνατό να περάσουν στα πτηνοτροφικά προϊόντα και μέσω αυτών στη διατροφική αλυσίδα των καταναλωτών, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της υγείας τους. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό των καταναλωτών και προκαλούν σημαντικές βλάβες στη λειτουργία του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πειραματικές αυτές εργασίες, οι οποίες συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής έχουν αυστηρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν χρηματοδοτούνται (;) σε αντίθεση με την αθρόα χρηματοδότηση άλλων Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αποτελούν μια πραγματικά καινοτόμο δράση, που συμβάλλει θετικά στην ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, του οποίου το επίπεδο σπουδών, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την έκθεση της Εξωτερικής Αξιολόγησης, κατατάσσεται δικαίως μεταξύ των πρώτων Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου