7 Δεκ 2012

Έκθεση FAO για βιοκαύσιμα και τιμές τροφίμων.


Τα βιοκαύσιμα αναλογούν κατά 80% για την παραγωγή φυτικών ελαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενώ το 37% της καλλιέργειας σιτηρών στις ΗΠΑ πηγαίνει στην παραγωγή αιθανόλης.


Για άλλη μια φορά ο FAO εστιάζει σε έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, στο γεγονός
ότι τα βιοκαύσιμα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή της νέας ζήτησης για τη γεωργική παραγωγή και έχουν συντελέσει στην αστάθεια των τιμών στα δημητριακά.

Στην έκθεση ζητείται αναδιάταξη των γεωργικών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την παροχή θέσεων εργασίας και τη μείωση της φτώχειας. Ο FAO επισημαίνει ότι η μέση γεωργική παραγωγή έχει μειωθεί από το 1960 και ότι οι κίνδυνοι για τη γη και το νερό θα μπορούσαν να εξανεμίσουν περαιτέρω τα κέρδη.

Οι ξηρασίες που έπληξαν την παραγωγή της Νότιας Ευρώπης και κατέστρεψαν την παραγωγή καλαμποκιού των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ ώστε να αναστείλουν όλες τις παραγωγές βιοκαυσίμων.

Τα τελευταία χρόνια παρατεταμένη ξηρασία απείλησε και περιοχές όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι φυτικές παραγωγές και να οδηγηθούμε σε ξέφρενες τιμές των τροφίμων.

Ανάγκη για εξισορροπητική δράση

Οι πολιτικές σε τομείς όπως η παραγωγή βιοκαυσίμων, η επισιτιστική αυτάρκεια και το διεθνές εμπόριο μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για το περιβάλλον, και έτσι θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά. Απαιτείται, επίσης, οι δημόσιες επενδύσεις να κατευθύνονται προς την ενίσχυση της παραγωγής με τρόπους που είναι περιβαλλοντικοί βιώσιμοι και κοινωνικά επωφελής.

Τα έλαια που παράγονται από σιτάρι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, σόγια και άλλες γεωργικές καλλιέργειες είναι γνωστά ως πρώτης γενιάς βιοκαύσιμα και η χρήση τους έχει γίνει πλέον αμφιλεγόμενη παρά την ευρεία υποστήριξη των πολιτικών σε Ευρώπη και Αμερική. Αλλά εναλλακτικές λύσεις βιοκαυσίμων από μη-τρόφιμα όπως από φοίνικες και γιατρόφα είναι επίσης κάτω υπό αμφισβήτηση με την αιτιολογία ότι η εκχέρσωση γης, η παραγωγή και το νερό που πηγαίνουν στην παραγωγή αυτών των καλλιεργειών - συχνά στις αναπτυσσόμενες χώρες – δεν ωφελούν το περιβάλλον.

Η ξηρασία αυτού του καλοκαιριού που επηρέασε τα 3/4 της παραγωγής καλαμποκιού των ΗΠΑ και το 85% της κύριας παραγωγής καλαμποκιού στην περιοχή οδήγησε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν το θέμα των βιοκαυσίμων για να αποφύγουν μια εκτεταμένη επισιτιστική κρίση.

Έτσι, τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη μείωση κατά το ήμισυ του στόχου του 10% για τη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές μέχρι το 2020.

Αντίθετα, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος δεν πήρε κανένα μέτρο λέγοντας ότι δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η μείωση των βιοκαυσίμων θα οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από τις βιομηχανίες αιθανόλης και βιοντίζελ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι επενδύσεις είναι η λύση-κλείδι

«Οι επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας είναι βασικό ζήτημα για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανάπτυξης. Βλέπουμε σήμερα υψηλά επίπεδα τιμών στα τρόφιμα, πολύ ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και αυτό έχει επηρεάσει τις φτωχότερες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του FAO Γκραζιάνο Ντα Σίλβα την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 στη Ρώμη.

Η φετινή έκθεση του FAO καταλήγει ότι οι χώρες όπου οι αγρότες και οι κυβερνήσεις έχουν επενδύσει στη γεωργία έχουν ταχύτερη πρόοδο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τη φτώχεια και την πείνα. Όμως, πολλές χώρες έχουν μείνει πίσω και η συνολική παραγωγή τροφίμων παραμένει στάσιμη. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης στη γεωργική παραγωγή μειώθηκε το διάστημα 2001-2010 σε σχέση με τα μεταπολεμικά χρόνια άνθησης της δεκαετίας του 1960, από 2,7% σε 2,6%.

Της Φανής Γιαννακοπούλου.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου