10 Δεκ 2012

Mπήκε ο "σπόρος" για τη σόγια.


Μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία κοινοπραξίας υπό την σκέπη της οποίας θα οργανωθούν καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι της Λάρισας με πυρήνα την καλλιέργεια της σόγιας. Την ίδια ώρα, στα Τρίκαλα η τοπική ΕΑΣ, με τη θυγατρική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών (AGROVIZ), και η Pioneer πήραν πρωτοβουλία για την προώθηση της σόγιας στην περιοχή τους.



Μάλιστα, σε ημερίδα «Η καλλιέργεια της Σόγιας και Ψυχανθών στη χώρα μας και τρόποι εφαρμογής τους στη διατροφή μηρυκαστικών», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στη Λάρισα από τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας και Πιερίας (ΘΕΣΓΑΛΑ), διερευνήθηκαν οι διαθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων και στη συνέχεια εκπονήθηκε ένα σχέδιο δράσης. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΘΕΣΓΑΛΑ, Θανάσης Βακάλης, απώτεροι στόχοι είναι η μείωση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών για τους αγρότες και η δημιουργία υπεραξίας στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ημερίδα από τις ΕΑΣ Τρικάλων και Pioneer, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές της καλλιέργειας στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνεργασία με τη συνεταιριστική βιομηχανία ζωοτροφών.

Με πυρήνα τη Θεσσαλία
Στη συνάντηση που οργάνωσε ο ΘΕΣΓΑΛΑ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εταιρειών Pioneer και American Genetics αλλά του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, προσφέροντας υλικοτεχνική υποστήριξη. Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φάνης Γέμτος, παρουσίασε τα αποτελέσματα πειράματος με την καλλιέργεια της σόγιας, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Βασίλης Γκίκας, προκειμένου να μιλήσει για το πρότυπο Agro 7, που αφορά την παραγωγή ζωικών προϊόντων που προέρχονται από εκτροφές ζώων όπου δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι,  και η ΕΛΒΙΖ κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, με στελέχη της να έχουν ξεκινήσει επαφές με ενδιαφερόμενους, φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς, σε μια προοπτική να βρεθεί ένας ικανός αριθμός αγροτών, που θα καλύψουν τις απαιτούμενες εκτάσεις με σκοπό την καλλιέργεια γενετικά μη τροποποιημένης σόγιας, για την παραγωγή σογιέλαιου και σογιάλευρου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες για επέκταση των ψυχανθών υλοποιεί και η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ. Ήδη σε ημερίδες σε Πλατύ και Λάρισα, έχει αναπτύξει το «Σχέδιο Δράσης Γαία» για τα ψυχανθή. Στόχος της Δέλτα είναι η αντικατάσταση εισαγόμενου σογιάλευρου από εγχώριες ζωοτροφές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

Επιμέλεια: Κική Παπαλαζάρου


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου