16 Μαρ 2013

«Η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η φορολόγηση των αγροτών».


Φορολόγηση, εισοδηματικές επιβαρύνσεις και βιωσιμότητα των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα από κοινού η Εταιρία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤΑΓΡΟ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό του ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το θέμα της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αναδεικνύεται σε κρίσιμο μέγεθος για την ανασυγκρότηση της χώρας». Πρόσθεσε, δε, πως από τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι και η εξυγίανση του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων.

«Έχουν ειπωθεί πολλά για τη φορολόγηση των αγροτών. Όλα ή σχεδόν όλα, διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ κ. Απ. Βεσυρόπουλος, τονίζοντας πως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως υπάρχει ρύθμιση για ειδικό φορολογικό καθεστώς και χαμηλούς συντελεστές για τους νέους επιχειρηματίες, έτσι θα πρέπει να υπάρχουν ανάλογες ρυθμίσεις και για τους νέους αγρότες. «Να είστε βέβαιοι», είπε, «πως η προοπτική αυτή έχει νομιμοποιητική βάση. Κι εγώ τουλάχιστον θα την θέσω επιτακτικά, προκειμένου να ισχύσει». Σημείωσε επίσης πως είναι ανοιχτό και το θέμα της απαλλαγής τήρησης βιβλίων για ορισμένες κατηγορίες αγροτών. «Αυτό θα γίνει με ορθολογικά κριτήρια και θα εκφράζει την κοινή λογική και τη σύγχρονη πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα». Ο κ.

Βεσυρόπουλος υπογράμμισε τέλος, ότι η βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στήριξη των νέων αγροτών, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που πρέπει να απολαμβάνουν.

Ως μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χαρακτήρισε τον αγροδιατροφικό τομέα ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου, τονίζοντας ότι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να προσεγγίσει κανείς είναι το κόστος παραγωγής που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τούτο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Μάλιστα για τον ΕΦΚ σημείωσε πως είναι υψηλός και θα πρέπει να μειωθεί 50%, ενώ η αγροτική γη, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις, δεν είναι περιουσιακό στοιχείο, αλλά μέσα παραγωγής και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία φορολόγησης.

Ο καθηγητής Π. Παναγόπουλος, από την ΕΤΑΓΡΟ, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και στους λόγους που την οδήγησαν να είναι σήμερα 50 χρόνια πίσω, σημειώνοντας ότι έχουμε τις λιγότερες βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Αυτό που λείπει από τη γεωργία σήμερα, είπε, είναι η κρίσιμη μάζα των Επαγγελματιών Γεωργών σαν αυτούς που και εμείς διαθέταμε κατά το παρελθόν και σαν αυτούς που διαθέτουν και σήμερα οι άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Δηλαδή τους συνειδητούς επαγγελματίες που, αφενός θα μπορούσαν, σύμφωνα και με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα, να ζήσουν αποκλειστικά από το γεωργικό τους επάγγελμα και αφετέρου να αγαπούν τη Γεωργία ώστε να τη βλέπουν σαν τρόπο ζωής».

Τις προτάσεις της ΕΤΑΓΡΟ για τη φορολόγηση των αγροτών παρουσίασε στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Κ. Τσιμπούκας.

Η ΕΤΑΓΡΟ προτείνει: α) να αφαιρούνται οι οικογενειακές δαπάνες κατά τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος β) εφόσον το εισόδημα του αγρότη φορολογείται, να μην ξαναφορολογηθεί η κατοχή συντελεστών παραγωγής γ) να υπάρξει δυνατότητα εξωλογιστικού προσδιορισμού του γεωργικού οικογενειακού εισοδήματος δ) στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με πωλήσεις άνω των 15.000 ευρώ να δοθεί δυνατότητα επιλογής φορολόγησης τους με τη χρήση βιβλίων, τα οποία θα τηρούνται σε Κέντρα Διαχείρισης Εκμεταλλεύσεων, η λειτουργία των οποίων μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπ. Μάμαλης, αφού σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει παραμεληθεί πλήρως, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες, να επενδύονται παραγωγικά και να μην είναι κύριο έσοδο του αγρότη. Εκτίμησε, δε, πως η καθιέρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα γεωργικά φάρμακα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κόστους παραγωγής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες ιδιαιτερότητες του τομέα και να δημιουργηθεί μια συνολική και ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξής του. Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπ. Μαραβέγιας.


Πηγή: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου