3 Μαρ 2013

Πως φυτεύουμε οπωροφόρα δένδρα.


Από το να ρίχνετε κλεφτές ματιές στα κεράσια του γείτονα, δεν θα ήταν καλύτερη ιδέα να φυτέψετε μερικά οπωροφόρα δέντρα στον δικό σας κήπο; Εδώ ακολουθούν οι βασικοί κανόνες, για να ... ριζοβολήσουν τα σχέδιά σας:

Ο σωστός χρόνος φύτευσης
Κατά κανόνα, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύονται από το φθινόπωρο μέχρι στην άνοιξη. Τα είδη που θέλουν πολύ ζέστη (βερικοκιές, ροδακινιές) είναι προτιμότερο να φυτευτούν μετά το χειμώνα.


Προετοιμάζοντας τα δεντράκια
Αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τα δεντράκια από το προηγούμενο βράδυ με τις ρίζες στο νερό, ώστε να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες υγρασίας. Κόψτε τα χαλασμένα και ξεραμένα κομμάτια των ριζών.

Προετοιμασία του εδάφους
Στη συνέχεια, σκάψτε με το λισγάρι μια επιφάνεια περίπου 2 τ.μ. σε βάθος 20 με 30 εκατοστών. Αν το έδαφος είναι σκληρό και συμπαγές, σκάψτε στο διπλό βάθος και αποθέστε το χώμα που βγάζετε γύρω από τον λάκκο. Στη συνέχεια, χαλαρώστε τον πάτο του λάκκου άλλη μια φορά με το λισγάρι. Στο ανασκαμμένο έδαφος ή στα χώματα που αφαιρέσατε, ενσωματώστε περίπου 200 γρ. λιπάσματος (σκωρίες αποφοσφάτωσης ή καλίου), μαζί με κομπόστ, κοπριά ή χούμο φλοιών. Τα δεντράκια πρέπει να φυτευτούν, όσο το χώμα είναι ακόμα υγρό. Στην ανάγκη, καλύψτε τα φυτά ή διατηρήστε τα υγρά.

Το φύτεμα
Το φύτεμα των νεαρών οπωροφόρων δέντρων γίνεται πιο εύκολα αν έχετε βοηθό. Βαθύνετε ακόμα 40 - 50 εκ. τον λάκκο που ετοιμάσατε όπως περιγράφεται πιο πάνω. Οι ρίζες πρέπει να έχουν αρκετό χώρο και προς τα πλάγια (μην τσακίσετε τις ρίζες). Το δεντράκι δεν πρέπει να φυτευτεί πιο βαθιά απ' όσο ήταν φυτεμένο στο φυτώριο. Το σημείο εμβολιασμού (αν φαίνεται) πρέπει να βρίσκεται περίπου μία παλάμη πιο πάνω από το έδαφος.

Καλό είναι να τοποθετήσετε έναν πάσσαλο στήριξης δίπλα στο δεντράκι, στο οποίο μπορείτε αργότερα να το δέσετε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δεντράκι κατακόρυφα, ζητήστε από τον βοηθό σας να το κρατήσει, και γεμίστε τον λάκκο με το χώμα που αφαιρέσατε. Που και που, κουνήστε το δεντράκι προσεκτικά ή τραβήξτε το απαλά, ώστε να μη δημιουργηθούν μεγάλες κοιλότητες με αέρα ανάμεσα στις ρίζες. Τώρα το μόνο που έχει απομείνει, είναι να πατήσετε ελαφρά το χώμα και να ποτίσετε καλά το δεντράκι (ακόμα και αν ο καιρός είναι υγρός!) Αν χρησιμοποιείτε πάσσαλο στήριξης, δέστε το δεντράκι χαλαρά μόνο, ώστε να μη δημιουργηθούν τάσεις αν το δέντρο «καθίσει» λίγο.

Προσοχή: Πότισμα
Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, περιποιηθείτε το δενδρύλλιό σας με αρκετό νερό. Ένα στρώμα από κοντά άχυρα, κομμένο χόρτο ή τριμμένους φλοιούς πάνω στο σημείο φύτευσης προσφέρει επιπλέον προστασία από την ξηρασία. Φροντίστε μόνο, το υλικό αυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον κορμό, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από παθογόνα μικρόβια.


Πηγή:.stihl.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου