1 Μαρ 2013

Συμφωνία ΕΕ και Περού φέρνει ευκολότερη πρόσβαση αγροτικών προϊόντων στις αγορές των δύο πλευρών υποστηρίζει η Κομισιόν. Αντιδρούν οι Έλληνες εξαγωγείς που τονίζουν ότι πλήττει την ελληνική παραγωγή.


Από 1 Μαρτίου 2013 αρχίζει να εφαρμόζεται η εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Περού και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν από το 2010. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές των δύο πλευρών. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, μεταξύ των κερδισμένων από αυτή τη συμφωνία θα είναι και οι εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ, οι οποίοι θα επωφεληθούν από μια χαμηλή αρχική
δασμολογική ποσόστωση για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί, ενώ μετά από μια μεταβατική περίοδο θα υπάρξει μια πλήρη απελευθέρωση. Όσον αφορά τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος αυτές θα απελευθερωθούν σε πέντε χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα υπάρξει όφελος για τις εξαγωγές κρασιών και ελαιολάδου.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι 115 ευρωπαϊκά τρόφιμα, που είναι πιστοποιημένα στη λίστα των προϊόντων με «γεωγραφικές ενδείξεις» της ΕΕ, θα πρέπει να προστατεύονται στην αγορά του Περού. Το ίδιο θα συμβεί με 3 αντίστοιχα τρόφιμα από το Περού, τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη της ΕΕ, Ντάσιαν Τσιόλος, με αφορμή αυτή την συμφωνία δήλωσε: «Χαιρετίζω την εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Περού. Αναμένεται να προωθήσει τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα της γεωργίας. Η συμφωνία στοχεύει στο άνοιγμα των αγορών και στις δύο πλευρές, μέσω ουσιαστικών δασμολογικών παραχωρήσεων, καθώς και στην αμοιβαία προστασία και προώθηση των προϊόντων «γεωγραφικών ενδείξεων», που αποτελούν τη ναυαρχίδα στον αγροτικό τομέα μας».

Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης στην αγορά για τους εξαγωγείς από το Περού. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εμπορική συμφωνία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις εξαγωγές των αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων του Περού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ήδη σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων, μεταξύ ΕΕ και Περού, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο όγκος του έχει ανέλθει στα 9,2 δισ. ευρώ για το 2011, που αντιστοιχεί στο 16% του συνολικού όγκου συναλλαγών του Περού.

Αναφερόμενος στη σχετική συμφωνία ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκεκριμένη συμφωνία πλήττει ουσιαστικά την παραγωγή των κοινοτικών αγροτικών φυτικών προϊόντων, δεδομένου ότι το 2012 οι εξαγωγές από την ΕΕ προς το Περού ανήλθαν μόλις σε 81 τόνους, ενώ αντίθετα για την ίδια χρονιά οι εισαγωγές από το Περού προς την ΕΕ ανήλθαν σε 341.391 τόνους, από τους οποίους οι 298.917 τόνοι ήταν φρούτα και οι 42.463 τόνοι λαχανικά. Οι εισαγωγές από Περού αφορούν κυρίως σύκα, ανανάδες, λαχανικά και φρέσκα σπαράγγια. Κατά συνέπεια δίνουμε χώρο στην αγορά της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα του Περού, με ουσιαστικά μηδενικούς δασμούς, σε βάρος των κοινοτικών και των ελληνικών προϊόντων».

Ιστορικό
Τον Ιούνιο του 2012, η ΕΕ υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες τόσο με την Κολομβία όσο και με το Περού. Όλες οι διαδικασίες έγκρισης έχουν πλέον ολοκληρωθεί με το Περού. Η εφαρμογή θα καταστεί οριστική, όταν όλα τα κοινοβούλια στα κράτη μέλη της ΕΕ την επικυρώσουν σε εθνικό επίπεδο. Η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας με την Κολομβία θα έρθει σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η χώρα της Λατινικής Αμερικής οριστικοποιήσει την εσωτερική διαδικασία επικύρωσής της.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου