1 Μαρ 2013

Από Δευτέρα διαθέσιμα τα χρήματα της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου για όσους έχουν λογαριασμό εκτός Πειραιώς. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι πληρωμές.


Στα ταμεία και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών προσήλθε την Παρασκευή το πρωί ένας μεγάλος αριθμός εκ των 404.062 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, της Επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2013. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου σε γενικές γραμμές δεν έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα ακόμα (οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν όλα
κύλησαν σωστά), ωστόσο δεν έλειψαν οι αναγνώστες που μας τηλεφώνησαν αναφέροντάς μας ότι «βρήκαν λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν». Μιλώντας, με στέλεχος του ΥπΑΑΤ μας ενημέρωσε ότι όπου έχει υπάρξει λάθος αυτό θα διορθωθεί με την εξόφληση του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αγρότες- που αντιμετώπισαν πρόβλημα – περιμένουν μια πιο επίσημη απάντηση αφού η επόμενη δόση τοποθετήται το φθινώπορο και μέχρι τότε πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει. Επίσης σύμφωνα με όσα μας τόνισαν παραγωγοί οι οποίοι είχαν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα – εκτός της Πειραιώς – μέχρι τις 12 περίπου το μεσημέρι τα χρήματά τους δεν «φαίνονταν» στον λογαριασμό τους.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ βάζοντας τον κωδικό τους, μπορούσαν να δουν το ποσό που τους αντιστοιχεί. Αυτό, σημαίνει ότι όπως και σε άλλες αντίστοιχες πληρωμές (σε δικαιούχους που διαθέτουν λογαριασμό σε άλλες τράπεζες) τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα 4 Μαρτίου.
Το ακριβές ύψος της πληρωμής που πραγματοποιείται από την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, της πρώτης δόσης της Επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου, ανέρχεται στα 81.312.293,04 ευρώ. Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή αντίστοιχη πληρωμή της πρώτης δόσης (50%) αφορούσε – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ – 438.363 δικαιούχους στους οποίους καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 81.581.038 ευρώ.

Ο υπολογισμός
Μιλώντας με συνεταιριστές που έχουν έρθει σε επαφή με τους αγρότες της περιοχής τους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις τους κάνουν παράπονα ότι περίμεναν μεγαλύτερα ποσά, μας αναφέρουν: «Οι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν ότι παλιά πληρωνόμαστε 11 ευρώ ανά στρέμμα για τα ποτιστικά χωράφια και περίπου στα 5,5 ευρώ ανά στρέμμα για τα ξηρικά μας χωράφια. Μετά την μείωση τα 11 ευρώ στα ποτιστικά έγιναν 9,5 ευρώ/στρέμμα και στα ξηρικά έπεσαν στα 4,5 ευρώ/στρέμμα. Οπότε αν για παράδειγμα κάποιος έχει 100 στρέμματα ποτιστικά χωράφια πολλαπλασιάζοντας με τα 9,5 ευρώ το στρέμμα μας κάνει χονδρικά 950 ευρώ. Από αυτά τώρα μας έβαλαν το 50%».

Δικαιούχοι
Εκτός από τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. είναι και τα νομικά πρόσωπα, που προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 5 της με αριθ. 4985/21−06−2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄/1026/02−07−2010) και τα στοιχεία των αιτήσεων−δηλώσεών τους για την ενιαία ενίσχυση, όπως είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων, είναι επίσης συνεταιρισμοί που χρησιμοποίησαν εντός της χρονικής περιόδου 01− 01−2012 έως και 31−12−2012 το ως άνω πετρέλαιο για τη λειτουργία αντιπαγετικών ανεμιστήρων.




Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου