2 Μαρ 2013

Ο παντζαροχυμός βελτιώνει την αντοχή.


Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μπορεί να βοηθήσουν τους ποδηλάτες να βελτιώσουν σημαντικά τους χρόνους τους.

Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει ανακαλύψει σε προγενέστερες μελέτες της ότι αυξάνει και την αντοχή. Άλλες μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει πως ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας και δίνει στους συνταξιούχους την έξτρα ενεργητικότητα που χρειάζονται για να μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους εκτός σπιτιού.


Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη αυτά στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νιτρώδη άλατα, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την παροχή οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, των μυών και του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένων.

Τα νιτρώδη άλατα βοηθούν επίσης τους ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Έξετερ ζήτησαν από εννέα ποδηλάτες να κάνουν αγώνα 2,5 και 10 μιλίων. Πριν ξεκινήσουν, ήπιαν ένα μεγάλο ποτήρι παντζαροχυμό.

Έπειτα από λίγες μέρες, επανέλαβαν τους αγώνες, αλλά αυτή τη φορά είχαν πιει παντζαροχυμό δίχως νιτρώδη άλατα.

Στην πρώτη περίσταση, ήταν κατά 11 δευτερόλεπτα πιο γρήγοροι στην μικρή απόσταση και κατά 45 δευτερόλεπτα στην μεγάλη.

Αν και οι διαφορές αυτές δεν μοιάζουν μεγάλες, είναι σημαντικές – αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι δύο πρώτοι στον περυσινό Γύρο της Γαλλίας (είναι ένας από τους πιο φημισμένους ποδηλατικούς αγώνες στον κόσμο) είχαν διαφορά μόλις 39 δευτερόλεπτα.

Εξετάσεις που έγιναν στους ποδηλάτες του Έξετερ έδειξαν πως τα νιτρώδη άλατα επέτρεψαν στους μύες και στην καρδιά τους να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ιατρική & Επιστήμη στα Αθλήματα & την Άσκηση» (MSSE).

«Είναι η πρώτη φορά που μελετήσαμε τις επιδράσεις του χυμού από παντζάρια σε αγωνιστικό άθλημα και οι βελτιώσεις που επιφέρει μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Τζόουνς, καθηγητής στο Έξετερ.

Και πρόσθεσε πως το όφελος δεν περιορίζεται στους αθλητές, αλλά ισχύει και για όσους είναι αδύναμοι εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας ή κάποιων προβλημάτων υγείας.

Να θυμάστε μόνο πως σε μερικούς ανθρώπους τα παντζάρια και ο χυμός τους έχουν ως συνέπεια την παραγωγή πορφυρόχρωμων ούρων…



Πηγή: Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου