20 Απρ 2013

Τσαυτάρης: Τετραπλάσια τα κονδύλια για την αγροτική έρευνα.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Λάρισας της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμά Ψύρρα, σχετικά με τη συγχώνευση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΕΛΓΟ Δήμητρα».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.


«Σας παρακαλώ να αναγνωρίσετε την ευαισθησία μου για το συγκεκριμένο θέμα και γιατί και ο ίδιος ασχολήθηκα και ασχολούμαι με τα θέματα της έρευνας, υπήρξα όμως και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ και ως Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας θα μου επιτρέψετε επίσης να διορθώσω ορισμένες από τις εκτιμήσεις σας γιατί δεν είναι σωστές. Τα πράγματα είναι όπως τα είπατε.

Το 2011 έγινε αυτή συνένωση στην προσπάθεια που έκανε η πολιτεία να μειώσει, όπως είχε απαίτηση, να συρρικνωθούν οι πολυάριθμοι και ποικίλοι φορείς, όσο το δυνατόν, οι ομοειδείς φορείς, κάτω από μια συγκεκριμένη ομπρέλα και για να μειωθεί το τυχόν διοικητικό κόστος, αλλά και στο αναγκαστούν να αλληλεπιδράσουν  και να συνεργαστούν στην επίλυση κάποιων προβλημάτων.

Έτσι λοιπόν με μια ΚΥΑ έγινε η συνένωση που περιγράψατε. Στη συνέχεια όμως για να κατοχυρωθεί με λεπτομέρεια σε νόμο η συγκεκριμένη συνένωση για την οποία θα επιτρέψετε να πω πως ήταν σωστή- εγώ δεν βλέπω ξέχωρα την έρευνα από τον Οργανισμό Πιστοποίησης. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι από τη στιγμή που ο Agrocert θα δώσει ένα προϊόν ΠΟΠ σε ένα χαρτί τελειώνει η δουλειά και όλα θα τρέχουν για την υποστήριξη αυτού του προϊόντος. Όχι. Το προϊόν θέλει διαρκή υποστήριξη, διαρκή και καθημερινό έλεγχο και επειδή με την ιδιότητά μου, του ερευνητή, στο συγκεκριμένο θέμα, που για παράδειγμα αναπτύχθηκαν μεθοδολογίες, χάρη στις δουλειές μας, βάσει του DNA για να ελεγχθούν όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν φθάνει να πούμε ότι κάτι είναι φάβα Σαντορίνης , αν δεν ελεγχθούν τα εμπορικά προϊόντα και διαπιστωθεί ότι πραγματικά είναι φάβα Σαντορίνης και πρέπει ένας καταναλωτής να πληρώνει τα έξτρα παραπάνω χρήματα για να το αποκτήσει. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον καταναλωτή με ένα ψεύτικο τίτλο πάνω σε ένα τυρί, ότι δήθεν είναι φέτα ή με ένα λάδι ή με τη φάβα Σαντορίνης και να του δίνουμε σπασμένα μπιζέλια ή κουκιά, που πρέπει να πωλούνται λιγότερο από μισό ευρώ. Κατά συνέπεια, δεν συμφωνώ ότι συναινούμενος ο Agrocert- ο Οργανισμός Πιστοποίησης, που δίνει αυτά τα σήματα- με την έρευνα, η εφαρμοσμένη έρευνα πρέπει να είναι κοντά και να υποστηρίξει αυτές τις διεργασίες. Και θα μπορούσα να σας πω και αντίστοιχα παραδείγματα με τη συνένωση με τον ΕΛΟΓΑΚ το κρέας κλπ. Γιατί σας θυμίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η παρακολούθηση της γαλακτοπαραγωγής για παράδειγμα των συγκεκριμένων ζώων, βλέποντας δηλαδή τι γάλα παράγουν οι απόγονοι μιας αγελάδας, βελτιώνεται το γενετικό υλικό γιατί λεν ότι από τις συγκεκριμένες αγελάδες πρέπει να κρατήσουμε απογόνους αν θέλουμε να βελτιώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Κατά συνέπεια η πορεία της εφαρμογής επιστρέφει στην ερευνητική δουλειά του βελτιωτή.

Άρα χωρίς να αποκλίνω από τις απόψεις σας θεωρούσα και ήταν πράγματι εφικτή να υπάρξει κάτω από αυτή την ομπρέλα η συνεργασία και με τον τρόπο αυτό να συρρικνωθεί και το διοικητικό κόστος και να αναπτυχθεί η συνεργασία τους».

Δευτερολογία
«Ο σχετικός νόμος είχε έρθει στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Συζητήθηκε, θα έλυνε όλα αυτά τα διοικητικά προβλήματα, αλλά την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε. Παρ’ όλα αυτά ο νόμος έχει πολλά και σημαντικά στοιχεία, γιατί λύνει ένα σωρό διαρθρωτικά προβλήματα που εν πάσει περιπτώσει χρησιμοποιεί με καλύτερο τρόπο, από ότι μια κοινή υπουργική απόφαση ή ένα άρθρο, αυτόν τον τόσο σημαντικό Οργανισμό.
Συνέβησαν κάποια πράγματα που μας ανάγκασαν να το καθυστερήσουμε και δεν γι’ αυτό δεν ήρθε αμέσως μετά με τη νέα Κυβέρνηση, να ψηφιστεί.
Πρώτον: Η έλευση του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επέβαλε τον καλύτερο συντονισμό κάποιων αρμοδιοτήτων και ελέγχων και επιστημονικής έρευνας.
Δεύτερον. Το ίδιο επέβαλε και η έλευση της Αλιείας. Έπρεπε να ενσωματωθούν τα αλιευτικά ινστιτούτα και τα αντίστοιχα προγράμματα προς το σκοπό αυτό και αυτό έγινε.
Τρίτον. Ορίστηκε νέος Πρόεδρος. Θα έχετε ακούσει ότι ο εξαιρετικός συνάδελφος από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χαρουτουνιάν, είναι ο νέος Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Περιμένουμε δύο φορείς επειδή στο Διοικητικό Συμβούλιο, πέραν των άλλων, συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι που ορίζονται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κλπ. Θα έρθουν και αυτοί και έτσι θα λυθεί και το διοικητικό κομμάτι.
Μένω όμως στην ουσία, στο κομμάτι της έρευνας. Δε διαφωνώ και θεωρώ κι εγώ και να μου επιτρέψετε να το πω κι από αυτό το βήμα, ότι  ήταν λάθος που τα προηγούμενα χρόνια από τους τρεις μεγάλους άξονες που είχε το αναπτυξιακό κομμάτι του Υπουργείου Γεωργίας, ο μόνος που δεν άνοιξε, ήταν ο άξονας Έρευνα, Τεχνολογία, Καινοτομία, Εφαρμογές και Εκπαίδευση. Γι’ αυτό και με βλέπετε να αγωνιώ να ενισχύσω το ανθρώπινο δυναμικό. Θα ακούσετε σύντομα, εντός των ημερών μάλιστα την προκήρυξη ερευνητικών θέσεων, καθώς δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον χωρίς νέο ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς την έρευνα. Δεν είναι η αειφόρα η παραγωγική διαδικασία αυτή καθ’ αυτή. Επίσης επειδή δεν έχουμε το περιθώριο να προσλαμβάνουμε πλέον πάρα πολλούς υπαλλήλους, ούτε μεγάλο αριθμό ερευνητών, πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα προκηρύξουμε τουλάχιστον 60 θέσεις ερευνητών, κατόχων διδακτορικού, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε και από τα προγράμματα για την απασχόληση, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, νέους επιστήμονες που θέλουν να καταπιαστούν με αυτά τα θέματα, άσχετα εάν δεν θα είναι μόνιμη η θέση τους και βάσει του προγράμματος που θα μας προτείνουν, θα μπορούν να δουλέψουν στην εφαρμοσμένη έρευνα για τη γεωργία, για δύο ή τρία χρόνια.
Πιστεύω ότι η παρέμβαση αυτή θα βοηθήσει όχι μόνο στο χρέος που έχουμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά να μη μας φύγει κι ο τελευταίος επιστήμονας, που ξοδευόμαστε να τον εκπαιδεύσουμε, να κάνει μεταπτυχιακά, να κάνει διδακτορικά και τον δίνουμε έτοιμο σε κάποιον να τον απασχολεί. Την ώρα που το ΕΘΙΑΓΕ αργοπεθαίνει, καθώς έχουν μείνει πολύ λίγοι και με τις συνταξιοδοτήσεις συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό. Θα κάνουμε λοιπόν σύντομα μια σημαντική παρέμβαση να ενισχυθεί αυτό το κομμάτι. Κάνουμε επίσης μια αντίστοιχη παρέμβαση και στο κομμάτι της διοικητικής αναδιοργάνωσης. Επιτρέψτε μου να μην συμφωνήσω με αυτό που είπατε.  Γιατί ένας ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ που καταπιάνεται για παράδειγμα με την καλλιέργεια της ντομάτας στο θερμοκήπιο ή με κάτι άλλο, δεν του επιτρέπουμε να διδάξει δυο ώρες τους εκπαιδευτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αυτούς δηλαδή που με τη σειρά τους  θα εκπαιδεύσουν τον αγρότη, θα του δείξουν με απλό τρόπο πώς να καλλιεργήσει ντομάτα ή πώς να αξιοποιήσει μια ποικιλία. Γιατί να μην του επιτρέπεται να κάνει δύο ώρες μάθημα στους εκπαιδευτές;

Γιατί να μην του επιτρέπεται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία; Είναι ο πιο ειδικός σε αυτό το αντικείμενο. Ακόμα και εγώ που είμαι Καθηγητής δεν αρνούμαι ο ίδιος να πάω δύο ώρες και να διδάξω σε κάποιον για τις ποικιλίες, κάτι που μπορεί να ξέρω για το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα εμβολιασμένα φυτάρια, να τους διδάξω για δύο ώρες και πιστέψτε με το έχω κάνει και το θεωρώ τιμή μου. Γιατί πρέπει να φανεί ότι η εκπαίδευση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι κάτι σαν τα ΙΕΚ; Δεν είναι. Μπορεί να είναι και κατώτερη από τα ΙΕΚ. Δεν παύει να είναι διοικητικά ή οτιδήποτε άλλο, αξιοκρατική. Για μένα όμως έχει τη σημασία του και πρέπει να το κάνουν, πρέπει να διδάξουν οι ερευνητές.

Δώστε μας λίγο χρόνο, οργανώνουμε πολύ σωστά το κομμάτι της έρευνας και επ’ ουδενί δεν ισχύει αυτό που είπατε για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Τα Ινστιτούτα μας έχουν πολλά και ποικίλα ερευνητικά προγράμματα από τη ΓΓΕΤ, χρηματοδοτούνται κανονικά, ο νόμος που αναφέρατε από το 2008 είναι σε αδράνεια από την εν λόγω Γραμματεία, δηλαδή δεν τον υλοποιεί η ίδια η ΓΓΕΤ γιατί είναι δυσεφάρμοστος.

Κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν τα Ινστιτούτα από αυτό που περιγράφετε.

Σας θυμίζω ότι στη νέα ΚΑΠ στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου τα κονδύλια για την έρευνα θα τετραπλασιαστούν και πρέπει να ετοιμαστούμε για να τα αξιοποιήσουμε σωστά.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου