8 Απρ 2013

Έρχεται το γάλα καμήλας στα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ.


Άναψε το "πράσινο φως" η Κομισιόν για την πώλησή του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε μια υπερσύγχρονη φάρμα στο Ντουμπάι, αρμέγουν καμήλες εδώ και μια δεκαετία. Για την ακρίβεια, πρόκειται για θηλυκές δρομάδες. Διαθέτουν 3.000 ζώα και στόχος τους είναι να διπλασιάσουν την παραγωγικότητα της μονάδας και να
επεκταθούν στην παραγωγή τυριών, βουτύρου και παγωτού. Και γιατί όχι, αφού το γάλα καμήλας έχει ζηλευτές ιδιότητες, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης της φάρμας:

«Είναι πιο εύπεπτο, με περισσότερη περιεκτικότητα σε κάποιες βιταμίνες και φυσικά με χαμηλότερα λιπαρά. Βοηθάει στη θεραπεία της φυματίωσης και υπάρχουν στοιχεία ότι έχει αντιβιοτική δράση απέναντι σε ορισμένους ιούς».

Περίπου 20 εκατομμύρια είναι ο συνολικός πληθυσμός καμήλων στον κόσμο, την ώρα που οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ξεπερνούν τα 240 εκατομμύρια.

Η μικρής κλίμακας παραγωγή συγκεντρώνεται σε δέκα με δεκαπέντε χώρες. Ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι η Σομαλία και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία.

Δεν έχουν όμως όλες αυτές οι χώρες τους απαραίτητους πόρους για να το εξάγουν.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εγκρίνει την πώληση προϊόντων από γάλα καμήλας.

«Πρέπει να το φέρουμε στις μεγάλες αγορές. Παρίσι, Λονδίνο, Ιαπωνία, ήδη σύντομα φτάνει στη Σεούλ. Υπάρχει ήδη μια μανία στην ασιατική αγορά, κυρίως στην Ιαπωνία και την Κίνα, για το γάλα καμήλας», λέει ο υπεύθυνος της αλυσίδας των καφέ Μάιλις.

Γάλα καμήλας λοιπόν. Από το ερχόμενο καλοκαίρι και στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ.


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου