18 Απρ 2013

Το 48% της παγκόσμιας παραγωγής βιολογικών προϊόντων καταναλώνεται στις ΗΠΑ.


Σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας (ποσοστό 48%) καταναλώνεται από τους κατοίκους των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη πρώτοι έρχονται οι Γερμανοί (6%) και ακολουθούν οι Γάλλοι με 3,5%.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΙΝΕΒ) και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αναγνώστης Αργυρίου, μιλώντας απόψε από το βήμα του συνεδρίου Economist, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Παρά την κρίση, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της
Ευρωζώνης με σημαντική παραγωγή βιολογικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς καλλιεργούνται 4 εκατομμύρια στρέμματα γης με βιολογικές καλλιέργειες.

Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας (κυρίως λάδι, ελιές φρούτα και κρασί) κατευθύνεται στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών, ενώ η Αυστρία έρχεται πρώτη στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, που καλύπτουν το 15% της καλλιεργούμενης γης, ενώ στην Ελλάδα το 3,4%.

«Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία», είπε ο κ. Stopes ο οποίος χαρακτήρισε συγκριτικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν καλλιεργεί μεταλλαγμένα γεωργικά προϊόντα.

Ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικόλαος Συγριμής, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, αλλά και στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη δεκαετία του '70 το 35% του κόστους των τροφίμων, που αγόραζαν οι καταναλωτές, επέστρεφε στους παραγωγούς, ενώ σήμερα μόνο το 10%.

Ο Amos Levin, γενικός διευθυντής τεχνολογίας τροφίμων στο CFTO του Ισραήλ αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και συντήρησης νωπών αγροτικών προϊόντων, με τις νέες μεθόδους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, υγρασίας, κυκλοφορίας αέρα και καταπολέμησης των παθογόνων βακτηρίων, που όπως είπε, επιτρέπουν στους παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγές να διατηρούν αχλάδια και μήλα μέχρι και 9 μήνες, χωρίς να αλλοιώνονται.

Πηγή: www.organiclife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου