
Η ρίγανη είναι πανεύκολη στην καλλιέργειά της. Τη
φυτεύεις μέσα σε γλάστρα, ζαρντινιέρα, παρτέρι, λαχανόκηπο, όπου θέλεις τέλος
πάντων. Και αυτή έρχεται και γίνεται φουντωτή, μεγαλώνει προς όλες τις πιθανές
μεριές, κατακλύζει το σύμπαν. Θέλει λίγο νερό. Όταν φτάσει σε σημείο λίγο
μικρότερο από αφάνα περούκα, κόβεις με ένα καθαρό ψαλίδι τα φρέσκα φύλλα της.
Έτσι, της δίνεις κουράγιο, ώθηση και δύναμη να μεγαλώσει κι άλλο. Τα φυλλαράκια
που κούρεψες:
• τα βάζεις έτσι φρέσκα στο φαγητό σου.
Το δενδρολίβανο είναι άλλο αρωματικό και συνάμα
ξηρανθεκτικό φυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα φαγητά, και συνήθως σε
κρέας και κοτόπουλο. Το καλλιεργείς πανεύκολα και διαλέγεις είτε το όρθιο
καμαρωτό δενδρολίβανο, είτε το έρπον που σέρνεται στα πατώματα. Όταν
χρειάζεσαι, μπορείς να κόψεις ένα κοτσανάκι και να το μαδήσεις στο φαγητό σου,
ή να το αφήσεις δίπλα ως έχει, έτσι για διακόσμηση.
Έχει κι άλλα αρωματικά φυτά να διαλέξεις: θυμάρι,
μαντζουράνα, μαϊντανοί, σέλινο, σχοινόπρασο, άνηθος.
Σημείωση
για όλα τα παραπάνω χορταρικά που θα συνοδέψουν τις δημιουργίες σου στην κουζίνα
ή στη φουφού στην πίσω αυλή: όταν καλλιεργείς κάποιο αρωματικό φυτό που το
προορίζεις για φάγωμα, πρόσεχε τις χρήσεις φυτοφαρμάκων και οποιουδήποτε
σκευάσματος μπορεί να χρησιμοποιήσεις.
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Πηγή:www.kipologio.gr
http://ask.kipologio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου