7 Απρ 2013

Σιδηροπενική αναιμία-διατροφή και βότανα.


Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί ένα πρόβλημα της εποχής μας και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους αλλά οι κυριότεροι είναι απώλεια αίματος λόγω εμμήνου ρήσεως (μεγάλη αιμορραγία και για αρκετές μέρες), άλλου είδους απώλεια αίματος (π.χ. από το εντερικό σύστημα) και κακής διατροφής. Ο σίδηρος γενικά απορροφάται δύσκολα, έχει δηλαδή μικρή βιοδιαθεσιμότητα.

Τα κύρια συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι: αίσθημα κόπωσης, απώλεια μαλλιών, ωχρότητα προσώπου, χαμηλή φεριττίνη και αιματοκρίτης.


Οι κύριες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι (ιδιαίτερα το χοιρινό) το αυγό και σε μικρότερες ποσότητες τα όσπρια (π.χ. φακές) ,κάποια λαχανικά (π.χ. σπανάκι) καθώς και κάποια τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο (π.χ. δημητριακά πρωινού). Το κλειδί για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι ο συνδυασμός των παραπάνω τροφών (ιδιαίτερα όσο αφορά τα λαχανικά και τα όσπρια) με βιταμίνη C η οποία αυξάνει την απορρόφησή του. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο ταυτόχρονα με αυτές που περιέχουν σίδηρο γιατί έτσι μειώνεται η απορρόφησή του.

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μια ορθή διατροφική παρέμβαση.

Όσο αφορά τα βότανα ,η θεραπεία μπορεί να ενισχυθεί με ένα έγχυμα που περιέχει πολλά ανόργανα άλατα. Ένα τέτοιο μίγμα αποτελείται από φύλλα τσουκνίδας (2 μέρη) και από ένα μέρος φύλλων συμήδας, καρυδιάς και φασκόμηλου. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ανάμεσα στα γεύματα. Τέλος εξαιρετικά θεωρούνται τα φύλλα του αγριμόνιου για την αντιμετώπιση της αναιμίας.


Πηγή: www.eisygian.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου