7 Απρ 2013

Αιμορροΐδες και διατροφή: οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν.


Μια διατροφή για αιμορροΐδες είναι μια ανώδυνη και προσιτή εναλλακτική λύση για τη μείωση των συμπτωμάτων ή ακόμα και την εξάλειψη των αιμορροΐδων. Αν και μια δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να επιτύχει θαύματα για τρίτο ή τέταρτο βαθμό αιμορροΐδων, για τις λιγότερο προχωρημένες περιπτώσεις μερικές απλές αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες μπορούν να είναι αρκετές για να επιφέρουν την ανακούφιση ή ακόμα και να τις ξεφορτωθούμε οριστικά.


Πώς να αντιμετωπίσουμε τις αιμορροΐδες μέσω των διαιτητικών αλλαγών;

Η κατανάλωση υγιών τροφίμων είναι ουσιαστική όχι μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες ιατρικές παθήσεις, αλλά και για εκείνους που έχουν μια καλή υγεία. Εντούτοις, η διατροφή γίνεται σημαντικότερη όταν οι αιμορροΐδες είναι απόρροια της, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση τους. Αν και τα τρόφιμα δεν μπορούν να θεωρηθούν αιτιολογικοί παράγοντες για τις αιμορροΐδες, μπορούν σίγουρα να επιβαρύνουν και να επιδεινώσουν τα διάφορα προβλήματα πέψης, όπως η δυσκοιλιότητα, η οποία είναι γνωστή ως την πιο κοινή αιτία για το σχηματισμό των αιμορροΐδων.



Έτσι ο αρχικός στόχος οποιασδήποτε διατροφής για αιμορροΐδες θα ήταν να αποτραπεί η δυσκοιλιότητα, και κατά συνέπεια και οι αιμορροΐδες. Η προσθήκη περισσότερων τροφικών ινών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να το πετύχει αυτό. Αλλά πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει εάν τρώει αρκετές φυτικές ίνες; Μια διατροφή γα αιμορροΐδες βασισμένη σε τροφικές ίνες αποτελείται κυρίως από:

τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το μαύρο ρύζι
ριζοματώδη λαχανικά, ειδικά πατάτες και γογγύλια
ωμά ή φρέσκα λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι ελιές, οι ντομάτες, το αγγούρι και τα καρότα
ξηρά ή φρέσκα φρούτα, όπως τα σμέουρα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα μανταρίνια
τα προβιοτικά γιαούρτια μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά για τη γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.
Αλλά γιατί οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές στη θεραπεία των αιμορροΐδων;

Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά συστατικά στις ίνες που συγκρατούν το νερό, καθιστώντας τα κόπρανα μαλακότερα και ευκολότερη την αποβολή. Αυτό οδηγεί σε λιγότερο επίπονες μετακινήσεις εντέρων, λιγότερα επεισόδια αιμορραγίας και μειωμένη πίεση γύρω από την πρωκτική περιοχή. Η ενόχληση και η διόγκωση θα μειωθούν επίσης.



Αιμορροΐδες και διατροφή: ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγουμε;

Είναι φανερό ότι υπάρχουν επίσης τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε με τις αιμορροΐδες. Μια κατάλληλη διατροφή για αιμορροΐδες πρέπει να περιορίσει τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως τα γλυκά, τα τυριά και το κρέας. Συγχρόνως, τα αεριούχα αναψυκτικά, ο καφές και το αλκοόλ πρέπει να αποφευχθούν. Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε είναι οι ζύμες, τα καυτερά φαγητά, το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά που γίνονται με άσπρο αλεύρι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, τα κέικ και τα μπισκότα (ακόμη και σπιτικά), τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και προϊόντα πλούσια σε λίπη δεν πρέπει να καταναλώνονται από όσους πάσχουν από αιμορροΐδες.

Μιλώντας για τα υγρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το γεγονός ότι το νερό παίζει έναν κρίσιμο ρόλο σε οποιαδήποτε μέθοδο “σπιτικής” θεραπείας των αιμορροΐδων. Είτε ο ασθενής το πίνει ή το χρησιμοποιεί για ένα λουτρό sitz, το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Αν και η συνιστώμενη ποσότητα είναι 6 έως 10 ποτήρια του νερού καθημερινά, κάποιος μπορεί να καταναλώσει περισσότερα εάν έχει πραγματικά δραστήριο τρόπο ζωής και ασκείται κάθε μέρα.

Όπως μπορείτε να δείτε, μια διατροφή για αιμορροΐδες είναι πολύ σημαντική για εκείνους που ψάχνουν μια μέθοδο μείωσης των συμπτωμάτων τους. Αντίθετα με  μερικά φάρμακα ή φαρμακευτικές κρέμες και αλοιφές για αιμορροΐδες, τα προαναφερθέντα τρόφιμα λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο, είναι σε αρμονία με τις θρεπτικές ανάγκες του σώματός σας και είναι σίγουρα πιο προσιτά για τον καθένα. Συνδυασμένη με τακτικές σωματικές δραστηριότητες, μια κατάλληλη διατροφή για αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα για ανθρώπους που υποφέρουν από αιμορροΐδες.

Kατερίνα ταμπάκη


Πηγή: www.e-diatrofi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου