15 Δεκ 2012

Προστατευόμενο το μανταρίνι Χίου μετά από αίτημα του Συνεταιρισμού του νησιού.


Καταχωρήθηκε στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Ε.Ε. η ονομασία «Mανταρίνι Xίου», μετά από αίτηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου και την δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΑΣΕΧ ιδρύθηκε το 1985 κατόπιν συγχώνευσης τεσσάρων τοπικών συνεταιρισμών εσπεριδοκαλλιεργητών σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 1541/85 και σήμερα αποτελεί τον μοναδικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό της Χίου, υπό τον οποίο συνενώνονται σχεδόν όλοι οι εσπεροδοκαλλιεργητές της Νήσου Χίου και αναπτύσσει δραστηριότητες στο κύκλωμα
της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας εσπεριδοειδών.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ΑΣΕΧ για τη στήριξη της καλλιέργειας στο νησί προκειμένου αυτή να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και να υπερβεί τους περιορισμούς που προσδιορίζει το νησιωτικό της περιοχής.

Το Mανταρίνι Xίου καλλιεργείται στη Χίο επί σειρά δεκαετιών, έχοντας γνωρίσει κατά το παρελθόν έντονη εξάπλωση η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων
στην πρώιμη ωρίμανση του καρπού, γεγονός που επέτρεπε την ολοκλήρωση της συγκομιδής πριν την εμφάνιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών του χειμώνα,
σε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρπού, όπως ότι ήταν εξαιρετικά νόστιμος, πολύ πιο γλυκός από το πορτοκάλι και καθαρίζονταν εύκολα με το χέρι (easy peeling), και
στη συρρίκνωση της καλλιέργειας της λεμονιάς, λόγω έντονης προσβολής από την ασθένεια κορυφοξήρα που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1920-1930.

Η φήμη του προϊόντος διαδόθηκε ευρέως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε συνδυασμό με την έντονη εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της Χίου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξαγωγή του σε αρκετές αγορές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτές της Οδησσού, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης, της Τεργέστης κλπ.

Το «Μανταρίνι Χίου» εκτός της κατανάλωσης του ως επιτραπέζιο φρούτο αποτελεί τη βάση για την παραγωγή προϊόντων όπως χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, ενώ τα αιθέρια έλαια του χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Τέλος τα υποπροϊόντα από τις διαδικασίες παραγωγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή, κυρίως για τα ζώα γαλακτοπαραγωγής, για τα οποία θεωρείται άριστη τροφή.

Για περισσότερα δείτε:
Το τεύχος L 337/22 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οριστική καταχώρηση της ονομασίας «Μανταρίνι Χίου (Mandarini Chiou)» ως ΠΓΕ

Το τεύχος C 19/12 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αίτηση καταχώρησης της ονομασίας

Τον φάκελο υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός

Στέφανος Παπαπολυμέρου


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου