15 Δεκ 2012

Αγροτοσυνδικαλιστές: Μονόπλευρα εισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό το φορολογικό.


«Οι συντάκτες του Νομοσχεδίου δηλώνουν ότι οι προτάσεις τους θα οδηγήσουν στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στον περιορισμό του μαύρου εισοδήματος των μεσαζόντων και στη μείωση της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι». Αν πράγματι τα πιστεύουν όλα αυτά, μάλλον αγνοούν την αγροτική πραγματικότητα, επισημαίνει η «Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος»
σχετικά με το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο
Συνεχίζοντας η «Πρωτοβουλία», σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Δεκεμβρίου, αναφέρει τα εξής:

Με την εξαίρεση κάποιων προϊόντων που διακινούνται σε νωπή μορφή , σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή στην μεγάλη πλειοψηφία του πρωτογενούς τομέα, οι επιπτώσεις του προτεινόμενου Νομοσχεδίου , σε συνδυασμό με όσα πρόσφατα αποφασίσθηκαν και αφορούν τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου , τα μέτρα για τον ΟΓΑ κλπ., κινούνται στη λογική της υπονόμευσης και ακύρωσης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας του αγροτικού τομέα.

Οι συντάκτες του Νομοσχεδίου ταυτίζουν την ακαθάριστη αξία της αγροτικής παραγωγής που κυμαίνεται στα 9 δις ευρώ με τη φορολογητέα ύλη όσων εμφανίζουν αγροτικά εισοδήματα.

Συνεπώς δείχνουν να αγνοούν ότι από το ποσό αυτό το μισό περίπου (με βάση τα επίσημα στοιχεία) αφορά την ενδιάμεση κατανάλωση δηλαδή τις δαπάνες παραγωγής σε λιπάσματα , φυτοφάρμακα , ενέργεια , ζωοτροφές , αγορές μηχανημάτων και εξοπλισμού, σπόρους , πολλαπλασιαστικό υλικό κλπ. Και δεν φαίνεται να τους απασχολεί το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα, και σε κάποιες περιπτώσεις το υψηλότερο της ΕΕ.

Δείχνουν επίσης να αγνοούν ότι στα επίσημα στοιχεία κόστους παραγωγής υποβαθμίζονται σημαντικά τόσο οι δαπάνες ενοικίασης γης (που αφορούν το 40% περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων), όσο και της εργασίας των συμβοηθούντων μη αμοιβόμενων μελών της αγροτικής οικογένειας.

Δείχνουν τέλος να αγνοούν ότι μόνο ένα μικρό μέρος των όσων εμφανίζουν αγροτικά εισοδήματα είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος στην πρόσφατη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από μία γενικευμένη φορολογική μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν έχει όμως καμία απολύτως σχέση με δημοσιονομικά μέτρα που απλά στοχεύουν στην αναζήτηση και είσπραξη κάποιων εσόδων με οποιοδήποτε κόστος.

Ως απαράβατες προϋποθέσεις για την επίτευξη μίας ουσιαστικής μεταρρύθμισης, θεωρούμε:
Την αναγνώριση των ιδιομορφιών του αγροτικού τομέα που προαναφέρθηκαν,
Την ανάγκη παραγωγικής ανάταξης της χώρας και του αναντικατάστατου ρόλου του πρωτογενούς τομέα σε αυτή,
Την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των αγορών. Όσο η Ελλάδα για παράδειγμα, έχει μερικές από τις ακριβότερες εισροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγρότες έχουν δύο επιλογές: Είτε να αγωνισθούν για μέτρα στήριξης όπως για παράδειγμα η αυξημένη επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, είτε να χρεοκοπήσουν.

Εάν τα παραπάνω γίνουν αποδεκτά, μπορεί να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος που θα αφορά ζητήματα, όπως:
Τους τρόπους αποτίμησης του πραγματικού καθαρού φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος,
Τις φορολογικές και άλλες πολιτικές που αποσκοπούν στην υποστήριξη των ενεργών αγροτών, όσων επενδύουν, των νέων αγροτών κλπ.,
Τον πλήρη διαχωρισμό των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου από τα στοιχεία των βιβλίων εσόδων-εξόδων,
Το διαχωρισμό του τρόπου φορολόγησης των κατ’ επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες,
Την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και το εισόδημα από αυτά αποτελούν αγροτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και αγροτικό εισόδημα,
Την αναγνώριση ότι η αγροτική γη που ιδιοκαλλιεργείται αποτελεί παραγωγικό συντελεστή και δεν φορολογείται ,και τη θέσπιση φορολογικών αντικινήτρων σε όσους κατέχουν γη και την κρατούν σε αγρανάπαυση,
Τη θέσπιση του ηλεκτρονικού τιμολογίου τόσο στην πώληση αγροτικών προϊόντων όσο και αγροτικών εισροών,
Τον προσδιορισμό του μεγέθους της αγροτικής εκμετάλλευσης η οποία θα κρατάει βιβλία εσόδων-εξόδων. Κατά τη γνώμη της Πρωτοβουλίας το κριτήριο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι το ύψος επιστροφής ΦΠΑ. Αν για παράδειγμα εξαιρεθούν όσοι πήραν επιστροφή ΦΠΑ έως 2.000 Ευρώ κατά το έτος 2010, υπόχρεοι τήρησης βιβλίων θα είναι 55.000 χιλιάδες περίπου επαγγελματίες αγρότες.

Η Πρωτοβουλία καλεί τους αγρότες να ενταχθούν μαζικά και δυναμικά στους νέους , ενιαίους, ακηδεμόνευτους αγροτικούς συλλόγους που δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας. Καλεί τους αγρότες και αγρότισσες, τους νέους, να λάβουμε μέρος στη δημιουργία ενός νέου αξιόπιστου αγροτικού κινήματος. Να αγωνισθούμε και να κινητοποιηθούμε ενάντια στις πολιτικές που υπονομεύουν την προοπτική της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, υπονομεύουν το μέλλον μας. Να αγωνισθούμε και να κινητοποιηθούμε για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανάταξη του κλάδου μας.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου