2 Απρ 2013

Κοινά προβλήματα με διαφορετικές λύσεις για Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες.


Αντιπροσωπεία 22 νέων αγροτών των ενώσεων-μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες στις 18-20 Μαρτίου 2013, έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη.


Κατά την καθιερωμένη ξενάγηση στο Ευρωκοινοβούλιο, οι νέοι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες
εξελίξεις σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από τον κ. Σ. Δανέλλη και τον κ. Ι. Κολυβά.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΑ επισκέφτηκε δύο αγροκτήματα της ευρύτερης περιοχής των Βρυξελλών.

Εμφανώς ανακουφισμένοι που δεν επρόκειτο για μία ακόμη ξενάγηση σε αστούς αλλά σε συναδέλφους, οι κ.κ. Flabat Jose (εκτροφή γαλακτοπαραγωγικών και κρεατοπαραγωγικών αγελάδων) και Eddy Pussemier (εκτροφή γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων και καλλιέργεια δημητριακών) από τις περιοχές Thorembaies-st-Trond και Bois-Seigneur-Isaac (Braine-l’Alleud) αντίστοιχα, συζήτησαν με τους Έλληνες νέους αγρότες τόσο για τις εκμεταλλεύσεις τους γενικά όσο και για τα κοινά προβλήματα των αγροτών στην Ευρώπη.

Το πιο χαρακτηριστικό κοινό πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι η πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος τους στο κύκλωμα της αγοράς.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους Έλληνες νέους αγρότες είχε ο τρόπος με τον οποίο οι Βέλγοι αγρότες μπορούν να υπερκεράσουν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και συγκεκριμένα το γεγονός ότι διαθέτουν απευθείας στον καταναλωτή προϊόντα τους τα οποία μεταποιούν και συσκευάζουν εντός των μονάδων τους.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Flabat έδειξε πώς από το άρμεγμα των αγελάδων μέρος του γάλατος διανύει λίγα μόλις μέτρα για να καταλήξει σε μορφή βουτύρου και παγωτού σε πρατήριο λιανικής πώλησης εντός του αγροκτήματος και ο κ. Pussemier εντυπωσίασε την αποστολή με το πολύ νόστιμο τυρί του που διαθέτει επίσης από πρατήριο εντός του αγροκτήματος αλλά και με τον αυτόματο πωλητή ο οποίος διαθέτει φρέσκο γάλα σε πλαστικό μπουκάλι στον καταναλωτή με την εισαγωγή ενός κέρματος.

Επίσης, από αυτά που ειπώθηκαν, μεγάλη εντύπωση έκαναν η αντίληψη του οικονομοτεχνικού πλαισίου των εκμεταλλεύσεων από τους ίδιους τους αγρότες, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η πρόσβαση που έχουν στα επενδυτικά προγράμματα και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει το Βελγικό κράτος ως επιχειρηματίες.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στις πάνω από 70 εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ή συμμετέχει μέχρι τώρα εντός του 2013, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη διόρθωσης της αντίστοιχης νομοθεσίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες να βρουν διέξοδο στην αγορά για τα δικά τους προϊόντα (π.χ. με τη θεσμοθέτηση Αγορών Αγροτών - farmers’ markets), έτσι ώστε αφενός οι καταναλωτές να μην είναι αναγκασμένοι να υπόκεινται την τεράστια «ψαλίδα» που υπάρχει σε ένα προϊόν από τη στιγμή που θα αφήσει το χωράφι μέχρι να φτάσει στο καλάθι αγορών του, αφετέρου να υπάρχει ένα επιπλέον εισόδημα που θα εξασφαλίζει η προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος για τον αγρότη.

Η ευκαιρία που δόθηκε ήταν πραγματικά μοναδική και χάριν της καταπληκτικής οργάνωσης και της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΠΕΝΑ και του ευρωβουλευτή κ. Δανέλλη πραγματικά οι συμμετέχοντες επέστρεψαν κυριολεκτικά με τις αποσκευές τους γεμάτες εικόνες και γνώσεις.


Μιχαηλίδης Δημήτρης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου