6 Απρ 2013

Εκθέματα γίνονται τα σκιάχτρα.


Είναι γνωστό ότι τα σκιάχτρα αποτελούσαν τους φρουρούς της υπαίθρου και οι άνθρωποι τα κατασκεύαζαν για να προστατεύουν τις καλλιέργειες τους. Επειδή, όμως, τελευταία παροπλίστηκαν, αφού τα φυτοφάρμακα διώχνουν τα ερπετά και τα πουλιά, ετοιμάζονται για νέα "καριέρα". Θα γίνουν εκθέματα σε μόνιμη έκθεση στην Κατερίνη.

Τα σκιάχτρα, τα οποία βρίσκονταν σε μποστάνια και μπαχτσέδες, καταμεσής ή στην άκρη του χωραφιού και αποτελούσαν φόβητρο κάθε ιπτάμενου ή επίγειου εισβολέα που "λαχταρούσε" τον καρπό της σποράς, είναι πλέον φιγούρες
άγνωστες για τα περισσότερα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας αποφάσισε να συνεργαστεί με δασκάλους και νηπιαγωγούς της περιοχής, ώστε να διασώσουν αυτή τη συνήθεια της παραδοσιακής, αγροτικής, ζωής. Απηύθυνε κάλεσμα να οργανωθεί ένα βιωματικό εργαστήρι σκιάχτρων για μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

"Θα ενημερώσουμε τους δασκάλους για το πώς μπορούν να κατασκευάσουν ένα σκιάχτρο. Στη συνέχεια, κάθε σχολείο του νομού Πιερίας θα φτιάξει το δικό του σκιάχτρο χρησιμοποιώντας φαντασία. Όλα μαζί θα εκτεθούν σε μία μόνιμη έκθεση στο χώρο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης και θα αναδειχτεί το καλύτερο" δήλωσε σε δημοσιογράφους το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης.

Ήδη, στο βιωματικό εργαστήρι έχουν δηλώσει συμμετοχή 30 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί άμεσα καθώς στόχος είναι τα πρώτα σκιάχτρα να κατασκευαστούν πριν από τις ημέρες του Πάσχα και η έκθεση να λειτουργήσει προτού ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.

Στις σκέψεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης είναι να πραγματοποιηθούν, το προσεχές διάστημα, ανάλογα εργαστήρια που θα αφορούν την κατασκευή αερόστατου, χαρταετού και πατινιού, ώστε τα παιδιά να μην χάνουν την επαφή με την τοπική παραδοσιακή, λαϊκή ζωή.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου