3 Απρ 2013

Συνέργειες για την αύξηση εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία.


Έμφαση στα σήματα ποιότητας για τα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα και στοχευμένες δράσεις κατά προϊόν και κατά χώρα, είναι η στρατηγική που αναπτύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανέφερε ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης από το βήμα του δεύτερου Ελληνορωσικού Εξαγωγικού Συμποσίου που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι με το πλέγμα δράσεων που προωθείται, ήδη εμφανίζονται θετικά αποτελέσματα και ανέφερε ως παράδειγμα την εξαγωγική πορεία του ακτινίδιου, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να συνδεθεί ο πρωτογενής και
δευτερογενής τομέας με τον τριτογενή, προκειμένου τα ελληνικά αγροτικά εξαγωγικά προϊόντα να έχουν τη μέγιστη τιμή αντιστοιχίας με την ποιότητά τους.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Αλκ. Καλαμπόκης σημείωσε ότι η αύξηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας βοηθάει τις εξαγωγές μας, πρότεινε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθηθεί μια σειρά εκπομπών μαγειρικής με ελληνικά προϊόντα στα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας και αναφέρθηκε στις δράσεις του ΟΠΕ. Τέλος, είπε ότι πιλοτικά, κατά το προσεχές διάστημα, πέραν των μεθοριακών που ήδη λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα αρχίσουν να λειτουργούν στην ίδια βάση και ορισμένα τελωνεία ακόμη για την εξυπηρέτηση των εξαγωγέων, στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί η κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των εξαγωγών.

Ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρ. Δήμας αναφέρθηκε στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας αλλά και στο δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει το επιμελητήριο, με πάνω από 40 οργανισμούς και επιμελητήρια της Ρωσίας. Γνωστοποίησε ότι θα υπογραφεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ακόμη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το "national food exporters union" ενώ υπογράμμισε ότι η ρωσική καταναλωτική συμπεριφορά επηρεάζεται από τις διαφημιστικές προωθήσεις και αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση από τους Έλληνες εξαγωγείς.

Τέλος, τόνισε τη σημασία συνένωσης δυνάμεων ώστε να συναφθούν συνεργασίες, για μεγαλύτερες ποσότητες, σε καλύτερες τιμές με τη Ρωσία.

Ο σύμβουλος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ευγ. Γιουρκόφ (Eugene Yurkov) είπε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μας έφτασαν πέρυσι τα 6,58 δισ. δολάρια με ετήσια αύξηση 24,8% θέλοντας να καταδείξει τη δυναμική που υπάρχει.

Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζει τη διάθεση των εκατέρωθεν επιχειρηματικών κοινοτήτων να αξιοποιήσουν από κοινού τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν είναι αντίστοιχο των δυνατοτήτων μας το εξαγωγικό μας εμπόριο με τη Ρωσία αν και συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει δυσκολίες. Ζήτησε να προωθηθεί ένα σχέδιο για μόνιμη παρουσία των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία σε συνεργασία με κάποιο δίκτυο διανομών και υπενθύμισε ότι σε συνεργασία με την Eurobank ετοιμάζεται τον Μάιο επιχειρηματική αποστολή στη Ρωσία, για την οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.

Το 2012 η αξία των ελληνικών εξαγωγών πλησίασε τα 460 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 22% σε σύγκριση με το 2011. Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών είχε καθοριστική συμμετοχή σε αυτή την αύξηση, όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ήταν οι τάσεις και σε μια σειρά από άλλους κλάδους τροφίμων, όπως τα ιχθυηρά, αλλά και τομείς όπως τα δομικά υλικά, τα είδη ένδυσης, οι γούνες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος και σημείωσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυσης της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά είναι εξαιρετικές. Και γι’ αυτό, όπως είπε, κρίνεται σημαντική κάθε προσπάθεια με στόχο τη διευκόλυνση της δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση τυχόν εμποδίων, σε θέματα γλώσσας, τελωνειακών και άλλων διοικητικών διαδικασιών, τραπεζικών συναλλαγών κτλ. Επίσης κρίνεται σημαντικό να υπάρξουν πρωτοβουλίες προβολής των ελληνικών προϊόντων στους Ρώσους καταναλωτές, με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους, να στηριχθούν οι πωλήσεις τους και να προκύψει όφελος τόσο για τους Έλληνες εξαγωγείς όσο και για τους τοπικούς συνεργάτες τους.

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, δραστηριοποιείται ήδη το ΕΒΕΑ αλλά και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, με πρωτοβουλίες συνεργασίας με τα τοπικά επιμελητήρια, με διμερείς επιχειρηματικούς φορείς όπως το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, αλλά και με αρμόδιους φορείς της Ρωσίας. "Πιστεύουμε πραγματικά ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με κινήσεις που βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν συνεργάτες, αλλά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά με περισσότερη γνώση, με ανταγωνιστικότερες προδιαγραφές και με μεγαλύτερη επιτυχία" κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας Ρωσίας του ΣΕΒ Κ. Μπακούρης, ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης εξαγωγών και συνεργασιών με τη Ρωσία στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, σε νέες κατηγορίες τουριστικών προϊόντων πέρα από τις συνεργασίες και εξαγωγές που υπάρχουν σήμερα σε τομείς όπως τα τρόφιμα, οι κατασκευές κλπ.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Π. Τσαφαράς σχολίασε ότι η ρωσική αγορά είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Τα προβλήματα Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών ο πρόεδρός της Απ. Κενανίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα των εμπορευματικών Μεταφορών προς τη Ρωσία:
1) Η ταχύτητα και η απλοποίηση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας Ρωσίας σε Έλληνες οδηγούς. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι και είκοσι μέρες, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και την καθυστέρηση των δρομολογίων. Σκεφτείτε απλά και μόνο το ενδεχόμενο να πρέπει να εκτελεσθεί ένα δρομολόγιο εκτάκτως από άλλον οδηγό που δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη βίζα. Η καθυστέρηση θα αποβεί καταστροφική για το φορτίο, τον μεταφορέα, τον αποστολέα και τον παραλήπτη και τελικά για τα συμφέροντα των δύο χωρών, αφού καθιστά προβληματική την εξαγωγική δραστηριότητα προς τη Ρωσία. Έχουμε θέσει το ζήτημα κατ΄ επανάληψη σε όλους τους αρμόδιους φορείς των δύο χωρών από τον Ιούλιο 2010, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα ικανοποιητική λύση.

2) Η ταχύτητα του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων από Ελλάδα προς Ρωσία. Ανάγκη άμεσης βελτίωσης των οδικών αξόνων και υποδομών, που σε λίγα χρόνια άλλωστε θα αναλάβουν το βάρος των μεταφορών από το λιμάνι του Πειραιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μείωση του χρόνου μεταφοράς.

3) Η άμεση, με τη συμβολή και των δύο χωρών, αποκατάσταση της δυνατότητας διέλευσης μέσω της Λευκορωσίας για τα δρομολόγια που προορίζονται για τη Βόρεια Ρωσία.

4) Η απλοποίηση, από τις ρωσικές αρχές, των διαδικασιών πιστοποίησης και μείωση του χρόνου μεταφοράς και το κόστος εισαγωγής των ελληνικών -ευπαθών συνήθως- αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, τουλάχιστον εξίσωση των προϋποθέσεων με αυτές των αντίστοιχων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες στη Ρωσία.

5) Η δημιουργία κινήτρων και προϋποθέσεων έμφορτης επιστροφής στα ελληνικά φορτηγά που μεταφέρουν ελληνικά προϊόντα στη Ρωσία, με την ανάπτυξη των σχετικών διαμεταφορικών δραστηριοτήτων και την αντιστοίχηση εισαγωγικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

6) Η μέριμνα για την απλοποίηση των ρωσικών τελωνειακών διατυπώσεων με σκοπό την άμεση παραλαβή των εισαγομένων στη Ρωσία ελληνικών προϊόντων από τους παραλήπτες τους και την αποφυγή καθυστερήσεων, που αυξάνουν το κόστος μεταφοράς.

7) Ο έλεγχος και καταστολή των παράνομων μεταφορών εμπορευμάτων που εκτελούνται συχνά χωρίς την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια (τριγωνική, ΕΔΥΜ κλπ), κυρίως από μεταφορείς άλλων χωρών.

8) Η αύξηση του αριθμού των διμερών αδειών και αδειών διέλευσης, με δεδομένη την τάση αύξησης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.


Πηγή: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου