17 Απρ 2013

Αρνητικό το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ το 2012 παρά τις καλύτερες τιμές παραγωγού για τα προϊόντα.


Συνολική μείωση της τάξεως του 0,1%., σε σχέση με το 2011 παρουσίασε το 2012 το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Copa - Cogeca, μετά από μελέτη που διεξήγαγε για το αγροτικό εισόδημα με στοιχεία της Eurostat από όλα τα κράτη της ΕΕ.


Με βάση το έγγραφο που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση στις εισροές του
αγροτικού εισοδήματος (ο,2%),  το αγροτικό εισόδημα ανά αγρότη στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 0.1% σε πραγματικούς όρους, αλλά σε 11 χώρες –εκ των οποίων και η χώρα μας εμφάνισε κάμψη (συγκεκριμένα της τάξης του -1,8%).


Επιπλέον, παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξεως του 2% στις εκροές των αγροτών, εξαιτίας των αυξημένων τιμών  (+5.2%). Ως αποτέλεσμα των αυξήσεων, το συνολικό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε ελάχιστα, κατά -0.1% από το 2011.


Η πίεση στις αγορές των αγροτικών προϊόντων αύξησε τις τιμές σε όλους τους τομείς (+5.2%  για τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων), αλλά οι αγρότες δεν επωφελήθηκαν πλήρως από τις αυξήσεις αυτές, λόγω της μείωσης στα εφόδια (-3%).  Στη φυτική παραγωγή παρουσιάστηκε μία αύξηση των τιμών της τάξεως του 7% ενώ οι ποσότητες μειώθηκαν κατά 5.2%. Οι τιμές στον τομέα κτηνοτροφίας αυξήθηκαν επίσης κατά +3.1%, παρά την μικρή μείωση του όγκου παραγωγής (0.6%). Τα κόστη παραγωγής, όμως, αυξήθηκαν, συνολικά σε όλους τους τομείς κατά 2%.

Συμπερασματικά, το 2012, το αγροτικό εισόδημα πιέστηκε παρά τις αυξημένες τιμές, οι οποίες δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν την μείωση στα εφόδια και τα αυξημένα κόστη.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου