16 Απρ 2013

Στα 58 λεπτά/κιλό η τιμή της πατάτας στη Μεσσηνία όπου ξεκινάει η συγκομιδή. Που βρίσκονται καλλιεργητικά οι άλλες περιοχές της χώρας;


Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – και η φετινή, για τους παραγωγούς πατάτας. Μετά τη συγκομιδή της φθινοπωρινής πατάτας, (Ηλεία – Αχαΐα – Θήβα) κατά την διάρκεια της οποίας η τιμή δεν έπεσε από τα 45 με 50 λεπτά το κιλό, ακολουθεί τώρα η συγκομιδή της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας (Μεσσηνία) που ξεκίνησε στα 55 λεπτά το κιλό και σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έχει
«σκαρφαλώσει» στα 58 λεπτά/κιλό. Όλα τα παραπάνω κάνουν το 2011 να μοιάζει με μακρινό παρελθόν που κανείς δεν θέλει να θυμάται, όταν η τιμή παραγωγού είχε πέσει ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά/κιλό ενώ την ίδια στιγμή το προϊόν έφτανε στον καταναλωτή ακόμα και 70 λεπτά/κιλό. Αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία της δημιουργίας του γνωστού πλέον «Κινήματος της Πατάτας», σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγοί διέθεταν πατάτες στους καταναλωτές σε πολύ χαμηλές τιμές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος στην περιοχή της Μεσσήνης είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι περίπου, δηλαδή 4.000 στρέμματα (συνολικά στην Μεσσηνία 6.000 στρέμματα). Επίσης, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί, αυτό το διάστημα ο Έλληνας καταναλώνει πατάτες που εισάγονται από χώρες όπως: η Γαλλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Μεσσηνία
Για την φετινή χρονιά στη Μεσσηνία μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Δουρούμης, πατατοπαραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης: «Η τιμή της πατάτας ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις. Πριν από περίπου δέκα ημέρες η τιμή ξεκίνησε στα 55 λεπτά/κιλό και σήμερα έχει σημειώσει άνοδο στα 58 λεπτά/κιλό. Βέβαια ακόμα δεν έχουμε μεγάλο όγκο παραγωγής αφού ο καιρός δεν μας το έχει επιτρέψει».
Και προσθέτει: «Ζήτηση υπάρχει αφού την περίοδο αυτή συγκομίζουμε μόνο εμείς. Οι περιοχές που ακολουθούν είναι η Λακόπετρα και η Ηλεία αλλά αργούν ακόμα. Αν και η παραγωγή μας δεν είναι η αναμενόμενη λόγω του καιρού όλα δείχνουν ότι από άποψη τιμών θα πάμε καλά».

Ηλεία
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Ψαχούλιας, πατατοπαραγωγός από τα Δουνέϊκα Ηλείας σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή της Ηλείας η ανοιξιάτικη πατάτα έχει φυτευτεί και ίσως από τις 15 Μάιου ξεκινήσουν κάποιες πολύ μικρές ποσότητες να συγκομίζονται. Ωστόσο, ο κύριος όγκος της συγκομιδής αναμένεται να ξεκινάει από τα τέλη Μαΐου. Η καλλιέργεια αυτή την περίοδο είναι αυξημένη και ο λόγος είναι ότι η πατάτα πήγε καλά τον χειμώνα από άποψης τιμών και ευελπιστούμε ότι θα πάει και τώρα».

Νάξος
Για μια καλή χρονιά που ολοκληρώθηκε κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο Διευθυντής της ΕΑΣ Νάξου, κ. Δημήτρης Βερνίκος. Σύμφωνα με τον ίδιο: «η σπορά στο νησί ξεκινάει τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή πραγματοποιείται τον Ιούνιο. Αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο της ανάπτυξης. Τα στρέμματα είναι λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρσι (10%)».

Νευροκόπι
Στο ξεκίνημα της καλλιέργειας βρίσκονται αυτό τον καιρό οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου. Ειδικότερα ο παραγωγός από το Νευροκόπι, κ. Νίκο Γαλόπουλο μας λέει: «Στην περιοχή η συγκομιδή ξεκινάει μετά τις 20 Αυγούστου ενώ η φύτευση αρχίζει αυτές τις ημέρες. Αν μάλιστα μας είχε βοηθήσει ο καιρός θα ήμασταν σχεδόν στο τέλος. Από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν θα είναι λιγότερα από πέρσι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι τιμές πέρσι κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα (40 λεπτά/κιλό) ωστόσο η παραγωγή μας δεν ήταν καλή οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε κερδισμένοι».

Θήβα
Τέλος, για την πορεία της καλλιέργειας την χρονιά που μας πέρασε στην Θήβα μας μιλάει ο κ. Μιχάλης Πικάσης, Διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας. «Στη Θήβα η καλλιέργεια πατάτας γίνεται τον Ιούλιο και ξεκινάμε την συγκομιδή τον Νοέμβριο. Είναι η επίσπορη φθινοπωρινή καλλιέργεια. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 ήταν σχετικά καλή με το μέσο όρο της τιμής στα 40 με 45 λεπτά/κιλό», τονίζει ο κ. Πικάσης. Και συμπληρώνει: «Με απλά λόγια ο παραγωγός κατάφερε να βγάλει ένα μεροκάματο. Ωστόσο, κατά την γνώμη μου οι καλές τιμές του 2012 δεν θα προτρέψουν περισσότερους παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αφού είναι υψηλού κόστους».

Πιστοποιημένος πατατόσπορος
Το θέμα της μη χρήσης πιστοποιημένου πατατόσπορου επανέφερε στη δημοσιότητα πρόσφατη σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι όσοι παραγωγοί καταφεύγουν στην πρακτική αυτή δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση καταστροφής της καλλιέργειάς τους, ενώ θα τους επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Με τα ποσοστά χρήσης μη πιστοποιημένου πατατόσπορου να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή (κάπου φθάνουν μέχρι και 80%), χωρίς καμιά πρόθεση να επικρίνουμε τους Έλληνες παραγωγούς, ή να δαιμονοποιήσουμε την ελληνική καλλιέργεια, επικοινωνήσαμε με παραγωγούς, γεωπόνους αλλά και εμπόρους από τις πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας προκειμένου να καταγράψουμε τους κινδύνους αλλά και τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν στη χρήση μη πιστοποιημένου πατατόσπορου.


Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου