1 Απρ 2013

Γ. Ανέστης: Να μην αποτελεί λύση ανάγκης και απελπισίας το αγροτικό επάγγελμα.


«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια αγροτική πολιτική που θα ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να επιλέγουν την παραμονή τους στο αγροτικό επάγγελμα, χωρίς να βλέπουν την επιλογή αυτή ως λύση ανάγκης και απελπισίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργος Ανέστης, στην επέτειο του Κιλελέρ.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός


Η συγκέντρωσή μας στον ιστορικό αυτό χώρο μας οδηγεί στην
ανάγκη να σκεφθούμε τα μηνύματα της εποχής εκείνης, τη σημερινή συμβολή τους και αξία για μια δικαιότερη κοινωνία, για την ισότητα και τη δημοκρατία, για την πορεία και το μέλλον του αγροτικού μας χώρου.


Ο Αντύπας και οι σύντροφοί του αγωνίζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης των κολίγων. Σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στον παρασιτικό μεσάζοντα, ενάντια στη συγκέντρωση δικτύων του λιανεμπορίου, ενάντια στην ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που καταστρέφει λαούς, πολιτισμούς και κεκτημένα κοινωνικά μοντέλα. Ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και τείνουν να μετατρέψουν το ευρωπαϊκό μοντέλο σε ασιατικό.


Παραμένουν επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας, οι αγώνες τους για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης των αγροτών, η αντίδραση τους στην κυριαρχία των ολίγων. Τότε ήταν ο αγώνας των εργατών γης ενάντια στους τσιφλικάδες. Σήμερα είναι ο αγώνας των αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα ενάντια στα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια.


Η σημερινή οικονομική ολιγαρχία έχει διαφορετικό πρόσωπο, είναι περισσότερο πολύπλοκη, πολυπρόσωπη και αφανής. Χρησιμοποιεί πολυάριθμα μέσα και τρόπους για να εξουσιάσει τις δημοκρατικές λειτουργίες και τους θεσμούς της. Έχει στηρίγματα στον πολιτικό χώρο, στον εκπαιδευτικό, στον ερευνητικό, στις τέχνες και στις επιστήμες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Παντού.


Η αναστροφή της εξέλιξης αυτής, η ανάγκη να επιβληθεί η πολιτική επί της οικονομίας, να κατακτηθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και δομών, να αναγνωριστεί η ανθρώπινη αξία και η δικαιοσύνη, η ισότιμη συμμετοχή και ο δημοκρατικός διάλογος,  φαίνεται πως έχουν μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσουν.


Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες και θυσίες. Θα απαιτηθεί η δράση και η δραστηριοποίησή μας, η συνεχής και ενεργός παρουσία των φορέων του κοινωνικού διαλόγου. Δράση που θα εμπνέεται από εκείνες τις ηρωικές μορφές και θα βασίζεται στην ενότητα, στην οργάνωση και στον αγώνα τους.


Αγαπητοί φίλοι,


Σήμερα η κατάσταση στον αγροτικό χώρο είναι ζοφερή. Συμπιέζεται διαρκώς το αγροτικό εισόδημα. Οι τιμές  στους παραγωγούς συνεχώς περιορίζονται και τα καρτέλ διαφεντεύουν τον τόπο. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές διατροφικών προϊόντων βλέπουν να αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές στο ράφι. Διαπιστώνουμε όλοι ότι οι υποδομές στον αγροτικό τομέα είναι ανεπαρκείς, ενώ αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή των κλιματικών αλλαγών, την έλλειψη νερού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, διαπιστώνουμε ότι έχουμε ένα γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, χωρίς να στηρίζεται επαρκώς η ανανέωσή του, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι οι αγρότες βιώνουν ένα επάγγελμα που ακόμα βρίσκεται στην κοινωνική απαξία.


Σήμερα διεκδικούμε μία αγροτική πολιτική, η οποία θα διασφαλίζει και θα εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωση του αγρότη. Διεκδικούμε μία κοινωνική πολιτική, η οποία θα βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου σε όλα τα επίπεδα. Στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια αγροτική πολιτική που θα ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να επιλέγουν την παραμονή τους στο αγροτικό επάγγελμα, χωρίς να βλέπουν την επιλογή αυτή ως λύση ανάγκης και απελπισίας.


Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος, εναντίον των μονοπωλίων, εναντίον της σύγχρονης τοκογλυφίας, εναντίον κάθε νέας μορφής τσιφλικάδων, αλλά και εναντίον κάθε πολιτικής που στηρίζει τον σύγχρονο και στυγνό τρόπο εκμετάλλευσης των αγροτών και κάθε εργαζόμενου.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου