1 Απρ 2013

Αναγραφή τόπου προέλευσης για τα νωπά φρούτα και κηπευτικά ζητά ο INCOFRUIT.


«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια αγροτική πολιτική που θα ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να επιλέγουν την παραμονή τους στο αγροτικό επάγγελμα, χωρίς να βλέπουν την επιλογή αυτή ως λύση ανάγκης και απελπισίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργος Ανέστης, στην επέτειο του Κιλελέρ.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός


Η συγκέντρωσή μας στον ιστορικό αυτό χώρο μας οδηγεί στην
ανάγκη να σκεφθούμε τα μηνύματα της εποχής εκείνης, τη σημερινή συμβολή τους και αξία για μια δικαιότερη κοινωνία, για την ισότητα και τη δημοκρατία, για την πορεία και το μέλλον του αγροτικού μας χώρου.


Ο Αντύπας και οι σύντροφοί του αγωνίζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης των κολίγων. Σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στον παρασιτικό μεσάζοντα, ενάντια στη συγκέντρωση δικτύων του λιανεμπορίου, ενάντια στην ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που καταστρέφει λαούς, πολιτισμούς και κεκτημένα κοινωνικά μοντέλα. Ενάντια στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και τείνουν να μετατρέψουν το ευρωπαϊκό μοντέλο σε ασιατικό.


Παραμένουν επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας, οι αγώνες τους για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης των αγροτών, η αντίδραση τους στην κυριαρχία των ολίγων. Τότε ήταν ο αγώνας των εργατών γης ενάντια στους τσιφλικάδες. Σήμερα είναι ο αγώνας των αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα ενάντια στα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια.


Η σημερινή οικονομική ολιγαρχία έχει διαφορετικό πρόσωπο, είναι περισσότερο πολύπλοκη, πολυπρόσωπη και αφανής. Χρησιμοποιεί πολυάριθμα μέσα και τρόπους για να εξουσιάσει τις δημοκρατικές λειτουργίες και τους θεσμούς της. Έχει στηρίγματα στον πολιτικό χώρο, στον εκπαιδευτικό, στον ερευνητικό, στις τέχνες και στις επιστήμες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. Παντού.


Η αναστροφή της εξέλιξης αυτής, η ανάγκη να επιβληθεί η πολιτική επί της οικονομίας, να κατακτηθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και δομών, να αναγνωριστεί η ανθρώπινη αξία και η δικαιοσύνη, η ισότιμη συμμετοχή και ο δημοκρατικός διάλογος,  φαίνεται πως έχουν μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσουν.


Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες και θυσίες. Θα απαιτηθεί η δράση και η δραστηριοποίησή μας, η συνεχής και ενεργός παρουσία των φορέων του κοινωνικού διαλόγου. Δράση που θα εμπνέεται από εκείνες τις ηρωικές μορφές και θα βασίζεται στην ενότητα, στην οργάνωση και στον αγώνα τους.


Αγαπητοί φίλοι,


Σήμερα η κατάσταση στον αγροτικό χώρο είναι ζοφερή. Συμπιέζεται διαρκώς το αγροτικό εισόδημα. Οι τιμές  στους παραγωγούς συνεχώς περιορίζονται και τα καρτέλ διαφεντεύουν τον τόπο. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές διατροφικών προϊόντων βλέπουν να αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές στο ράφι. Διαπιστώνουμε όλοι ότι οι υποδομές στον αγροτικό τομέα είναι ανεπαρκείς, ενώ αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή των κλιματικών αλλαγών, την έλλειψη νερού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, διαπιστώνουμε ότι έχουμε ένα γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, χωρίς να στηρίζεται επαρκώς η ανανέωσή του, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι οι αγρότες βιώνουν ένα επάγγελμα που ακόμα βρίσκεται στην κοινωνική απαξία.


Την υποχρεωτική τυποποίηση, επισήμανση και ιχνηλασιμότητα των εμπορευομένων νωπών οπωροκηπευτικών και την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της υποχρεωτικής αναγραφής της καταγωγής των πρώτων υλών στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS δήλωσε μεταξύ άλλων: "υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της διαπιστωμένης πραγματικότητας και να καθιερωθούν εθνικά εμπορικά πρότυπα για την εσωτερική αγορά της χώρας μας για τα προϊόντα που καταργήθηκαν τα κοινοτικά, όπως μας παρέχει το δικαίωμα ο σχετικός Κανονισμός.

Έτσι παράλληλα με τα εναπομείναντα πρότυπα και τις γενικές προδιαγραφές για τα υπόλοιπα, τόσο για τα διακινούμενα και εξαγόμενα προϊόντα, όσο και για τα κυκλοφορούντα στην εσωτερική αγορά της χώρας μας εγχωρίων αλλά και των εισαγομένων από τρίτες και μη χώρες θα ισχύουν πρότυπα. Αυτό σημαίνει την υποχρεωτική τυποποίηση, επισήμανση και ιχνηλασιμότητα των εμπορευομένων νωπών οπωροκηπευτικών. Επί πλέον να επιδιωχθεί η υιοθέτηση από την Κομισιόν η υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής των πρώτων υλών στα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου