16 Απρ 2013

Η άνοιξη έχει τις…υπερτροφές της


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών για σωστή διατροφή που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ευζωία. Οπότε σας παρουσιάζουμε ορισμένα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την υγεία και τη διάθεσή μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και νόστιμα.



Με την άνοιξη να έχει μπει για τα καλά, ακόμα και αν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές,
δοκιμάζουμε τις παρακάτω τροφές και θωρακίζουμε την υγεία και τη ψυχολογία μας.

Για καλή διάθεση και ενέργεια προτιμάμε καρύδια και σπαράγγια:



Τα καρύδια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται το σώμα μας για να δημιουργήσει την ουσία σεροτονίνη, η οποία μας προκαλεί καλή διάθεση. Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτού του φυσικού ρυθμιστή της διάθεσης. Επιπλέον είναι αργά στην πέψη και αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα της διάθεσης και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους.

Επιπλέον τα σπαράγγια είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη Β που βοηθά στο να νιώθουμε ενέργεια. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την διάθεση.

Για απώλεια βάρους τα όσπρια:



Τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για δίαιτα. Το σώμα πρέπει να εργαστεί για να τα διασπάσει και να φτάσει στις ίνες κι έτσι χρειάζεται να ξοδέψουμε ενέργεια για να τα χωνέψουμε. Επίσης, η πρωτεΐνη στα όσπρια ενεργοποιεί το μήνυμα «έχω χορτάσει», στο κέντρο της πείνας του εγκεφάλου μας.

Για «σιδερένια» ενέργεια το σπανάκι και για μαγνήσιο τις αγκινάρες:



Το σπανάκι, αποτελεί μια πλούσια πηγή σιδήρου (ειδικά αν δεν τρώτε κρέας), που είναι βασικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που τροφοδοτούν τους μυς μας με οξυγόνο για ενέργεια.

Η αγκινάρα είναι ένα θαυματουργό λαχανικό. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που δημιουργείται. Αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο, οι μύες χρειάζεται να εργάζονται σκληρότερα για να αντιδράσουν και κουραζόμαστε πιο γρήγορα. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Για υγιές δέρμα γευόμαστε σολομό:



Ο σολομός είναι πλούσιος σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), ένα είδος ωμέγα-3, που βοηθά φυσικά στο μπλοκάρισμα της απελευθέρωσης της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλείται από ένζυμα που μειώνουν το κολλαγόνο, προκαλώντας γραμμές και χαλάρωση στο δέρμα. Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν την υγρασία και τονώνουν το δέρμα, διατηρώντας την επιδερμίδα δροσερή και χωρίς ακμή.

Φράουλες για λαμπερό δέρμα:



Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών στο δέρμα, που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία. Επίσης έχουν βιταμίνη C -η βιταμίνη που σχετίζεται με λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη ξηρότητα, σύμφωνα με έρευνες.

Τα αυγά και τα μύρτιλλα ενισχύουν την καλή μνήμη:



Ο κρόκος του αυγού είναι γεμάτος από χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην καλή μνήμη. Το σώμα χρειάζεται χολίνη για να φτιάξει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάμνηση. Η συνιστώμενη ποσότητα χολίνης είναι 425 mg και ένα μεγάλο αυγό έχει 147 mg. Άλλες καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί και το κόκκινο κρέας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, άτομα με μειωμένη μνήμη, λόγω ηλικίας, τα οποία έπιναν περίπου δυόμισι φλιτζάνια χυμό από μύρτιλλα τη μέρα για 12 εβδομάδες, σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε τεστ μνήμης και μάθησης, σε σύγκριση με εκείνα που έπιναν ένα χυμό με εικονικό φάρμακο.

Γιαννακοπούλου Φανή

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου