5 Απρ 2013

Συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες της Άνοιξης.


Ήρθε η Άνοιξη! Ήρθαν και οι αλλεργίες μαζί της... Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που συνήθως αρχίζει να αλλάζει η διάθεσή μας προς το καλύτερο. Όχι όμως και γι’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από τις εαρινές αλλεργίες. Καθώς τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν και η γύρη των λουλουδιών «ταξιδεύει» μέσω του αέρα, οι πάσχοντες από αλλεργίες αρχίζουν να υποφέρουν κυρίως από μπούκωμα και φτέρνισμα.

Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές θεραπείας των
ανοιξιάτικων αλλεργιών, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τις αντιμετωπίσετε, από φάρμακα μέχρι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Από τι προκαλούνται οι εαρινές αλλεργίες;
Ο βασικότερος προκλητικός παράγοντας είναι η γύρη, που εκλύεται στον αέρα από τα δέντρα, το γρασίδι, τα λουλούδια και στόχο έχει να γονιμοποιηθεί το φυτικό βασίλειο. Όταν η γύρη εισχωρεί στη ρινική κοιλότητα του ατόμου με αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερ-διεγείρεται.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, λανθασμένα θεωρεί την γύρη ως εχθρό, και απελευθερώνει αντισώματα, ουσίες που συνήθως καταπολεμούν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλους οργανισμούς που προκαλούν προβλήματα υγείας. Τα αντισώματα αυτά επιτίθενται στις αλλεργιογόνες ουσίες, συντελώντας στην έκκριση ισταμινών στο αίμα. Οι ισταμίνες προκαλούν την ρινική καταρροή, τον κνησμό στα μάτια και άλλα αλλεργικά συμπτώματα. Όπως προαναφέρθηκε, η γύρη «ταξιδεύει» μέσω του αέρα, κάνοντας την καθημερινότητα των πασχόντων από αλλεργίες δύσκολη.
Τα αλλεργικά συμπτώματα τείνουν να είναι εντονότερα τις ημέρες που έχει αέρα, καθώς η γύρη των φυτών και των δέντρων μεταφέρεται ευκολότερα. Τις βροχερές ημέρες, η γύρη κατακάθεται στο έδαφος και τα συμπτώματα αμβλύνονται.

Ορισμένοι πάσχοντες από αλλεργίες στρέφονται στις εναλλακτικές θεραπείες για ανακούφιση, με συγκεχυμένα στοιχεία προς το παρόν για την αποτελεσματικότητά τους:
-Πετασίνη: Το βότανο πετασίνη ή υβριδική, ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών. Ελβετική μελέτη διαπίστωσε ότι8 είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντισταμινικά στην αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.
-Κερσετίνη: Το φλαβονοειδές αυτό που εμπεριέχεται σε κρεμμύδια, μήλα και μαύρο τσάι, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει διαπιστωθεί ότι μπλοκάρει την έκκριση των ισταμινών.
-Τσουκνίδα: Η ρίζα και τα φύλλα της τσουκνίδας έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων αλλά και των προβλημάτων του προστάτη. Αν και μερικοί ασθενείς χρησιμοποιούν τα αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.
-Ρινικές πλύσεις: Η ρινική έκπλυση με ζεστό νερό, αλάτι και μαγειρική σόδα μπορεί να εκκαθαρίσει τις βλέννες και να ανοίξει τις ρινικές κοιλότητες.

Πάντως να θυμάστε ότι επειδή μια θεραπεία για τις αλλεργίες της Άνοιξης θεωρείται φυσική δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλής. Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες έχουν παρενέργειες ή αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που παίρνετε με συνταγή γιατρού. Πριν επιλέξετε εναλλακτικά μέσα για τις αλλεργίες σας, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Διαχειριστείτε τις εαρινές αλλεργίες
Αν και είναι αδύνατον να απαλλαγείτε από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, ειδικά αν ζείτε κοντά στη φύση, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μετριάσετε το φτέρνισμα, το μπούκωμα και τη δακρύρροια.

Μερικές μικρές αλλαγές είναι επιβοηθητικές:
-Προσπαθείτε να μένετε σε κλειστούς χώρους, ειδικά τις πρωινές ώρες που τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα
-Μην ανοίγετε πόρτες και παράθυρα τους εαρινούς μήνες, ώστε τα αλλεργιογόνα να μένουν εκτός σπιτιού. Επίσης ένας ιονιστής αέρα θα σας βοηθήσει σημαντικά.
-Καθαρίσετε συχνά τα φίλτρα του κλιματισμού στο σπίτι, καθώς επίσης βιβλιοθήκες και άλλα σημεία που συσσωρεύουν σκόνη και γύρη.
-Λούζετε καθημερινά τα μαλλιά σας, ώστε να απαλλάσσεστε από τη γύρη που συσσωρεύεται εκεί.
-Σκουπίζετε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα, μέρα παρά μέρα, φορώντας όμως μια χειρουργική μάσκα, αφού το φίλτρο συγκεντρώνει γύρη, μούχλα και σκόνη από τα χαλιά και τα πατώματα.


Πηγή:www.health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου