10 Απρ 2013

Συζήτηση για τις προοπτικές γενετικής και βιοτεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή.


Τις νέες προοπτικές και εφαρμογές της γενετικής και βιοτεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και την βιομηχανία τροφίμων, ανέπτυξε σε ομιλία του στις 8 Απριλίου , στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ο ερευνητής Ινστιτούτου εφαρμοσμένων βιοεπιστημών Αναγνώστης Αργυρίου, αναλύοντας τη γενετική των οργανισμών και τις εφαρμογές τους σε παραγωγικές διαδικασίες.
Έμφαση έδωσε και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που η μεταφορά των γνώσεων μπορεί να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή, έως και τη βιομηχανία τροφίμων.


“Η αγροτική παραγωγή πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δεν είναι άλλες από την καλλιέργεια λιγότερης γης, λόγω της συνεχούς διάβρωσης του εδάφους, το λιγότερο νερό, τα λιγότερα φυτοφάρμακα, που πρέπει να περιοριστούν για την υγεία των ανθρώπων και την ακριβότερη ενέργεια. Και όλα αυτά την στιγμή που τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της γης, η παραγωγή τροφίμων συνεχώς μειώνεται”, ανέφερε ο κ. Αργυρίου και συνέχισε: “Δυστυχώς, τα τρόφιμα δεν επαρκούν να ταϊσουν όλο τον κόσμο. 'Αρα, πρέπει να υπάρξουν λύσεις το συντομότερο. Ο μόνος τρόπος είναι να εισάγουμε καινοτομίες αύξησης της παραγωγής. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την ελληνική γη πως μπορεί το εισόδημά τους να μην είναι πολύ μεγάλο, όμως σίγουρα θα είναι σταθερό και θα μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, σε αντίθεση με τους υπαλλήλους που μπορούν να απολυθούν και να αργήσουν να βρουν εργασία”.

Ο κ. Αργυρίου αναλύοντας τον όρο ιχνηλασιμότητα, λέξη που ουσιαστικά είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αναφέρει πως είναι η δυνατότητα να ανιχνεύει τα τρόφιμα και τα συστατικά του σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του οικοσυστήματος και εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλους τους οργανισμούς και να δημιουργήσουμε προϊόντα μιας συγκεκριμένης περιοχής. "Να τα χαρακτηρίσουμε προϊόντα ΠΟΠ και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό όνομα σε ορισμένα είδη που θα είναι μοναδικά μιας περιοχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε την ποιότητα και την τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως γίνεται ήδη σε πολλά προϊόντα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε πολλές χώρες της Ευρώπης" επισήμανε και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα και αυτό τη βοηθά να αναπτύξει πολλά είδη φυτών και προϊόντων και να υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε αυτά.

Ο κ. Αργυρίου καταλήγοντας τόνισε ότι θα πρέπει μέσα από τις όποιες προσπάθειες γίνονται να βρεθούν λύσεις, ώστε να εκμεταλλευόμαστε ακόμη και τα απόβλητα που, όπως είπε, σήμερα απλά πετιούνται από διάφορες εργασίες και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα απόβλητα της ελιάς που "ενώ σήμερα ρυπαίνουν το έδαφος, με την πρόσμιξη ενός βακτηριδίου θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να τα μετατρέψουμε σε βιοκαύσιμα”.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου