10 Απρ 2013

Oργανώνονται με Διεπαγγελματική οι συντελεστές των αρωματικών φυτών.


Τις βάσεις για την οργανωμένη ανάπτυξη και το σταδιακό χτίσιμο ενός brand ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας και το εξωτερικό φιλοδοξεί να βάλει η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας, η ίδρυση της οποίας μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στόχος της Ένωσης είναι να συμπεριλάβει όλους τους συντελεστές του κλάδου: Από τους παραγωγούς
πολλαπλαστιαστικού υλικού και τους καλλιεργητές μέχρι τους μεταποιητές.
Στόχος της υπό σύσταση Ένωσης είναι να δημιουργήσει ένα συμπαγές δίκτυο που θα περικλείει όλους τους συντελεστές που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου: Από τους παραγωγούς πολλαπλασιαστικού υλικού και τους καλλιεργητές μέχρι τους μεταποιητές που είναι «υπεύθυνοι» για το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή.

Τα θεμέλια για τη δημιουργία του νέου φορέα μπήκαν το Σάββατο 6 Απριλίου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας και κατά την οποία αποφασίστηκε ο σκοπός, το όνομα, οι ιδιότητες των δυνητικών μελών και η δομή της νέας «Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος», όπως είναι η πλήρης ονομασία της (ΕΦΑΕΕ και στα αγγλικά Association for Medical and Aromatic Plants of Greece).

Όπως έγινε γνωστό, σκοπός της ΕΑΦΦΕ είναι η προώθηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών (στο εξής ΑΦΦ) στην διεθνή αγορά και το κτίσιμο του brand των Ελληνικών ΑΦΦ, που μπορεί να περιλαμβάνει την τακτοποίηση διαδικασιών (κατάλογος φυτών, πρωτόκολλα καλλιεργειών, ταυτοποίηση ελληνικών ειδών, συλλογή στοιχείων, μητρώα εμπλεκομένων κλπ), την σύνθεση προτάσεων αξιοποίησης ελληνικής χλωρίδας, την υποστήριξη πιλοτικών καλλιεργειών, τον «αρωματοτουρισμό», τον καθορισμό, έλεγχο και πιστοποίηση ποιότητας ΑΦΦ και άλλα που θα προσδιορισθούν αργότερα στο καταστατικό, πάντα με βάση την εκπαίδευση, τον συνεργατισμό και την δικτύωση.

Μέλη της υπό σύσταση Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος θα μπορούσαν να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή οι παραγωγοί πολλαπλασιαστικού υλικού ΑΦΦ, οι καλλιεργητές ΑΦΦ (κυρίως σε ομάδες που θα εξασφαλίζουν ποσότητα παραγωγής ελληνικής ξηράς δρόγης ΑΦΦ πάνω από 30 τόνους κάθε μία) και οι μεταποιητές ΑΦΦ, μέχρι να φθάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.

Μέχρι την υπογραφή του καταστατικού, η ΕΦΑΑΕ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, στο Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Θέρμη Θεσσαλονίκης).



Τα πρόσωπα

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Λιτόχωρου προχώρησαν και στη σύσταση Ομάδας Πρωτοβουλίας η οποία αποτελείται από τους (κατ’ αλφαβητική σειρά) Γρηγοριάδου Κατερίνα), Γκουδίνογλου Στέλλα, Μίμη Νικόλαο, Μυρωνίδου Ελένη, Πεπόνα Δημήτρη, Τσούμαρη Μάρα και Υψηλάντη Κώστα.

Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης στην οποία προβλέπεται να περιληφθούν η Δρ Ε. Μαλούπα, η καθ Δ. Λάζαρη, ο κ. Δ. Μιχαηλίδης, ο καθ Β. Ρούσσης, ο καθ Σ. Κατσιώτης, η κα Μ. Καλογερίδου και άλλοι.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα στείλει ηλεκτρονικά μέχρι 15 Μαΐου 2013 σε όλους τους ενδιαφερόμενους, και σε όσους δεν μπόρεσαν να είναι στην συνάντηση του Λιτοχώρου, το προτεινόμενο καταστατικό που θα έχει επεξεργασθεί, ώστε μέχρι τέλος Μαΐου 2013 να έχει υπογραφεί από όλους και να αποφασισθεί η έδρα για τις διαδικασίες ίδρυσης της Ένωσης ΑΦΦ Ελλάδος.

Εκφράσθηκε η ευχή μέλη της ΕΑΦΦΕ να συμμετάσχουν στην ετήσια συνάντηση της EUROPAM και να γίνει οργανωμένη αποστολή στην BioFach (Νυρεμβέργη).

Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τον Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας για την φιλοξενία στο Λιτόχωρο και το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (Α. Γιάτσογλου) για την οργάνωση της πρώτης συνάντησης (9/2/2013, Θεσσαλονίκη) και της δεύτερης συνάντησης (6/4/2013, Λιτόχωρο).



Των Γιάννη Τσατσάκη - Δημήτρη Μιχαηλίδη

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου