5 Απρ 2013

Η Αυστραλία έχει χάσει χωράφια όσο το μέγεθος της Ουκρανίας.


Όσο το μέγεθος της Ουκρανίας εκτιμώνται οι απώλειες των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Αυστραλία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα.


Η Επιτροπή Κλίματος της Αυστραλίας προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον υψηλό κίνδυνο από καύσωνες, ξηρασία, πυρκαγιές και κυκλώνες που έχουν πλήξει τουλάχιστον
σε ένα μέρος της χώρας ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, προβλέπεται ότι θα ενταθούν τα φαινόμενα αυτά.

Η Δυτική Αυστραλία, όπου βρίσκονται οι περισσότερες εκτάσεις σιτηρών, έχει γίνει το επίκεντρο των ανησυχιών εξαιτίας της ξηρασίας, με την Επιτροπή του κλίματος να προειδοποιεί για μείωση των βροχοπτώσεων κατά 15% από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

«Με την αυστραλιανή αύξηση παραγωγής σίτου να επιβραδύνεται κατά μέσο όρο 0,3% ετησίως, φτάνοντας το 2,5% από το 1970 έως το 2000, ενώ ο αρχικός ρόλος της χώρας ήταν να βοηθήσει την Ασία να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε τρόφιμα, από δω και πέρα θα είναι περισσότερο σε επίπεδο τεχνικών και συμβουλών παρά σε παραγόμενο προϊόν» ανέφερε ο Luke Mathews, από την τράπεζα Commonwealth της Αυστραλίας.

Οι τράπεζες έχουν περιορίσει το δανεισμό σε αγρότες καθώς η παραγωγή είναι πολλές φορές μικρή ή ακόμη και καταστραμμένη από την ξηρασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Aaron Edmonds, αγρότης από την Αυστραλία «στα χωράφια της Δυτικής Αυστραλίας οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, όταν υπάρχουν αγοραστές, η αγορά μηχανημάτων έχει στερέψει και σε στασιμότητα βρίσκονται οι αγρότες που εκτρέφουν ζώα για πώληση καθώς στα πρόβατα και τα βοοειδή οι τιμές έχουν πέσει στην περιοχή μου κατά 50-75%».

Παπαλαζάρου Κική

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου