19 Δεκ 2012

Μπύρα για το κρυολόγημα; Κι όμως ΝΑΙ!


Όλοι μας σκεφτόμαστε ότι ένα αχνιστό ρόφημα είναι η καλύτερη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα η μπύρα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Μια νέα ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται στη μπύρα μπορεί να προστατεύσει από το συνάχι.


Ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Sapporo διαπίστωσαν ότι μια χημική ένωση του λυκίσκου, η χουμουλόνη, είναι αποτελεσματική έναντι του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου (RS) και βρέθηκε να έχει αντι-φλεγμονώδη δράση.

Ο ερευνητής Jun Fuchimoto εξήγησε ότι ο ιός RS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία και αναπνευστικές δυσκολίες στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμος εμβολιασμός που να παρέχει προστασία.

Ιδιαίτερα συχνός κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών, ο ιός RS μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος στους ενήλικες.

Η ζυθοποιία Sapporo ελπίζει να δημιουργήσει τρόφιμα και (μη αλκοολούχα) ποτά που να περιέχουν χουμουλόνη, τα οποία θα μπορούν να καταναλώσουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τα οφέλη της μπύρας στην υγεία.

Τον Νοέμβριο, ο Alexis Nasard, γενικός εμπορικός διευθυντής της Heineken, ανακοίνωσε ότι η μπύρα δεν ήταν μόνο φυσική, αλλά «υγιεινή».

Σε συνέντευξή του στο CNBC, πρόσθεσε ότι η μπύρα έχει λιγότερες θερμίδες από πολλά ροφήματα ή ποστά, όπως ένα ποτήρι γάλα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των οστών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πυρίτιο.

Το μέταλλο είναι σημαντικό για την αύξηση και ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού και βοηθά στη μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση.

Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μπύρα μπορεί να είναι επωφελής για ορισμένους ανθρώπους πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αφυδάτωση και πλήθος άλλους κινδύνους.

Δεδομένου ότι μπορούν να βρεθούν μόνο μικρές ποσότητες χουμουλόνης στη μπύρα, για να επωφεληθεί κάποιος από την αντιιική του δράση θα πρέπει να πίνει περίπου 30 κουτιά των 330 ml, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ένας άλλος κορυφαίος ειδικός της μπύρας, ο Καθηγητής Ramon Etruch του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, έχει ήδη πει ότι και μία μόνο μονάδα μπύρας αρκεί να επωφεληθεί κάποιος από τις ευεργετικές επιδράσεις της.

Πηγή: dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου