18 Δεκ 2012

Ευχολόγιο κατά του αθέμιτου εμπορίου.


Κενό γράμμα έχουν μείνει οι συστάσεις της Κομισιόν για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και τη θέση των παραγωγών


Στα χαρτιά μένουν οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη των αθέμιτων πρακτικών των
σούπερ-μάρκετ. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του φόρουμ εμπειρογνωμόνων για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Το φόρουμ συστάθηκε από την Κομισιόν το 2010, με στόχο να «στηρίξει τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων». Αποτελείται από 45 μέλη που εκπροσωπούν ευρωπαϊκές οργανώσεις παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων, καθώς και την κοινωνία των πολιτών και ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Φόρουμ για την πρόοδο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως τα καινοφανή τρόφιμα, την προώθηση των εξαγωγών και τις σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Κι ενώ, όπως ανακοινώθηκε, «το 80% του Οδικού Χάρτη έχει εφαρμοστεί ικανοποιητικά», ό,τι έχει να κάνει με την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών και την ενίσχυση της θέσης των παραγωγών, παραμένει στο επίπεδο των καλών προθέσεων.

Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε κι ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λυπούμαστε που μέχρι στιγμής δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία στο θέμα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών μεταξύ των επιχειρήσεων. Θεωρούμε όμως ότι ο στόχος αυτός είναι ακόμα εφικτός».

Όπου δεν πίπτει λόγος…
Καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο καταπολέμησης των καταχρηστικών πρακτικών, το Φόρουμ θα συνεχίσει τις εργασίες του σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι να συμφωνηθεί ένας προαιρετικός κώδικας δεοντολογίας, τον οποίο θα συνυπογράψουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Κι επειδή «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ο Επίτροπος Τσιόλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να αναλάβει και νομοθετική δράση. «Η Κομισιόν θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών, για να αντιμετωπίσει το θέμα», τόνισε.

Το Νοέμβριο του 2011, το Φόρουμ είχε φτάσει κοντά στη διαμόρφωση ενός προαιρετικού πλαισίου κατά των εξής πρακτικών: ● Άρνηση γραπτής συμφωνίας για τους βασικούς όρους μιας συναλλαγής,

● επιβολή όρων και συνθηκών που περιέχουν αθέμιτες ρήτρες, ● μονομερής καταγγελία μιας εμπορικής συνεργασίας χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σε εύθετο χρόνο και χωρίς βάσιμη αιτιολογία, ● συμβατικές κυρώσεις που επιβάλλονται με αδιαφανή τρόπο ή που είναι δυσανάλογες προς τη ζημιά που έχει προκληθεί.

Σκορ Προόδου
Από τις 32 πρωτοβουλίες που προωθήθηκαν στο Φόρουμ, οι 12 έχουν εφαρμοστεί, άλλες 14 σημείωσαν σημαντική πρόοδο, ενώ οι υπόλοιπες 6 έχουν μείνει πίσω, σύμφωνα πάντα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε.

Οι 6 πρωτοβουλίες που έχουν βαλτώσει περιλαμβάνουν τη ρύθμιση για τα καινοφανή τρόφιμα, την καταπολέμηση της νοθείας στα προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης αλλά και τις διαπραγματεύσεις στο Γύρο της Ντόχα. Περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται και σε τομείς όπως η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η στήριξη της έρευνας και το αγροτικό «Εrasmus». Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Εργαλείου Παρακολούθησης των Τιμών, που θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαφάνειας στην αγορά.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου