16 Απρ 2013

Μεροκάματα με τη φρέζα κυνηγούν οι αγρότες.


Φθηνά μεροκάματα αναζητούν τώρα πολλοί αγρότες αξιοποιώντας ακόμα και τα τρακτέρ τους για να σκάψουν τα χωράφια των συγχωριανών τους, κυρίως των ετεροεπαγγελματιών.


Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του χώρου που έχουν αγοράσει επαγγελματικά τρακτέρ με δάνεια και έχουν δηλώσει το
επάγγελμά τους στην Εφορία πιέζονται οικονομικά, αφού χάνουν μεγάλο μέρος της εργασίας τους.

Εδώ και χρόνια, ως γνωστό, αρκετοί αγρότες αξιοποιούν λίγο ή περισσότερο τα γεωργικά μηχανήματα τους για να σκάβουν χωράφια, επί πληρωμή, έστω κι αν αυτό απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Τους τελευταίους μήνες όμως οι περιπτώσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί.

Οι αγρότες που αξιοποιούν με αυτό τον τρόπο τα μηχανήματα τους, εισπράττουν από 30 έως 45 ευρώ την ώρα, ανάλογα με την ένταση των οικονομικών αναγκών τους, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν εκδίδουν τιμολόγια. Οι επαγγελματίες, την ίδια ώρα, προσπαθούν να κρατήσουν τα 50 ευρώ της ανά ώρα αμοιβής. Επισημαίνεται ότι και στο χώρο των επαγγελματιών υπάρχει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν κάνει μικρούς ή μεγαλύτερους… «στόλους» από γεωργικά μηχανήματα και πλήθος παρελκόμενων όπως φρέζες, άροτρα και καλλιεργητές. Τα μηχανήματα αυτά «απαιτούν» σημαντικά ποσά για συντήρηση και «τρώνε» αρκετά χρήματα για πετρέλαιο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο που κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ ανά λίτρο. Και τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν παρέχουν πια εμπόρευμα με επιταγές αλλά απαιτούν πληρωμές τοις μετρητοίς.

Λασηθιωτάκη Πέλλα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου