Ο
κόκκινος χυμός του πατζαριού ρίχνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια
βρετανική μελέτη. Επιπλέον, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ενισχύει τις
αθλητικές επιδόσεις.
Νέα
στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα οφέλη που προσφέρει το ταπεινό παντζάρι για
τον οργανισμό. Σύμφωνα με ερευνητές από το Barts Health της Εθνικής Υπηρεσίας
Υγείας
της Βρετανίας και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, η κατανάλωση 250ml
χυμού παντζαριού ημερησίως, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10mmHg
(χιλιοστά της στήλης υδραργύρου).
Στη
μελέτη που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Hypertension» έλαβαν μέρος 15
ασθενείς. Κατά τους ειδικούς, η αντιυπερτασική δράση του παντζαριού
παρατηρήθηκε μια ημέρα μετά την κατανάλωση του χυμού. Η ουσία που κάνει όλη τη
δουλειά φαίνεται να είναι το νιτρικό άλας το οποίο εντοπίζεται στα παντζάρια
και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Τα
νιτρικά άλατα εντοπίζονται φυσικά στο έδαφος από όπου αντλούνται μέσω των ριζών
των φυτών, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.
Οι
επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και εντυπωσιακά, τα ευρήματά τους χρήζουν
περαιτέρω μελέτης. «Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι με το γεγονός ότι μια
τόσο μικρή ποσότητα νιτρικού άλατος μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον
οργανισμό», εξηγεί η ερευνήτρια Δρ. Αμρίτα Αχλουβάλια.
«Ελπίζουμε
ότι υιοθετώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά με υψηλή συγκέντρωση σε
νιτρικό άλας π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή παντζάρια, οι ασθενείς θα μπορούν
να βελτιώσουν εύκολα την καρδιαγγειακή τους υγεία. Για την επιβεβαίωση της
μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης μεθόδου ωστόσο,
χρειάζονται μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας» καταλήγει η ειδικός.
Επίσης
ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις
Οι
ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση
παντζαριών λίγο πριν τον αγώνα δρόμου, βοηθούσε τους αθλητές ώστε να επιτύχουν
καλύτερους χρόνους, ενισχύοντας την ταχύτητα των δρομέων.
Στο
ενδιαφέρον πείραμα των ερευνητών έλαβαν μέρος συνολικά 11 γυμνασμένα και υγιή
άτομα (άνδρες και γυναίκες) από τα οποία ζητήθηκε να διανύσουν πέντε χιλιόμετρα
σε διάδρομο γυμναστικής, δύο φορές.
Περίπου
μια ώρα πριν από τον πρώτο γύρο, οι εθελοντές κατανάλωσαν 200γρ ψητών
παντζαριών. Πριν από τον δεύτερο γύρο, κατανάλωσαν 200γρ πουρέ από κράνμπερι
(cranberries), ο οποίος αν και παρόμοιας θερμιδικής αξίας με τα παντζάρια δεν
περιείχε τα ίδια επίπεδα νιτρικών αλάτων με τα ζουμερά λαχανικά.
Όπως
εξηγούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Academy of
Nutrition and Dietetics», μετά την τονωτική «ένεση» των παντζαριών οι εθελοντές
άγγιξαν στον διάδρομο μέση ταχύτητα που αντιστοιχούσε σε 12,3 χλμ./ώρα, τη
στιγμή που μετά την κατανάλωση των κράνμπερι δεν ξεπέρασαν τα 11,9 χλμ./ώρα.
Ξεκαθαρίζουν
μάλιστα, ότι παρατήρησαν πως τα παντζάρια έδιναν στους δρομείς αρκετή ενέργεια
ώστε να επιταχύνουν κατά το τελευταίο μέρος της απόστασης που καλούνταν να
καλύψουν.
«Στον
γύρο των παντζαριών, κατά τα τελευταία δύο χιλιόμετρα, η ταχύτητα των εθελοντών
ήταν 5% μεγαλύτερη συγκριτικά με τον γύρο των κράνμπερι» προσθέτουν οι
ερευνητές.
Τονωτική
«ένεση» με γεύση λαχανικών
Το
συμπέρασμα, σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης Δρ. Μάργκαρετ Μέρφι,
είναι ότι τα πλούσια σε νιτρικά άλατα παντζάρια βελτιώνουν τις αθλητικές
επιδόσεις των υγιών ενηλίκων.
«Τη
στιγμή που η λήψη νιτρικών αλάτων από άλλες πηγές μπορεί να είναι καταστροφική
για την υγεία, η κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών παρουσιάζει σημαντικά οφέλη. Θα
ήταν λοιπόν καλό, τα άτομα που επιδιώκουν βελτίωση των αθλητικών τους επιδόσεων
να αναζητούν τη λήψη νιτρικών αλάτων μέσω της κατανάλωσης ολόκληρων λαχανικών,
όπως π.χ. τα παντζάρια» καταλήγει η ίδια.
Πηγή:
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου