17 Απρ 2013

Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό.


Είναι γεγονός ότι τα παιδιά, και ιδιαίτερα οι έφηβοι, πολλές φορές «βάζουν τα γυαλιά» σε εμάς τους μεγαλύτερους με …
τις πρωτοβουλίες που παίρνουν πάνω σε ζητήματα προαγωγής της υγιεινής διατροφής.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί μία ομάδα μαθητών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής της Σταδιοδρομίας, ανάλογο με τα
προγράμματα Αγωγής Υγείας ή Περιβάλλοντος, που πραγματοποιούνται στα σχολεία.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση, με τη βοήθεια του καθηγητή τους, και να προτείνουν την παραγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος. Οι μαθητές ακολουθούν όλες τις διαδικασίες για τη διοχέτευση του εικονικού προϊόντος στην αγορά, όπως ανάγκες και έρευνα αγοράς, εκτίμηση κόστους και κερδών κτλ.

Το εικονικό, λοιπόν, προϊόν που προτάθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένα εύχρηστο κρεμαστό κουτί με καρτέλες, στις οποίες θα περιέχονται συνταγές για υγιεινό κολατσιό, που θα μπορούσαν να παίρνουν μαζί τους οι μαθητές ή οι εργαζόμενοι ως ενδιάμεσο σνακ. Πάνω στις καρτέλες των προτεινόμενων συνταγών θα αναγράφονται, με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, μικρά tips για τη διατροφική αξία κάθε συνταγής.

Ως logo του προϊόντος επιλέχθηκε η ευρηματική φράση: «Κάνε ένα ΚΛΥΚ στη διατροφή σου!», όπου ΚΛΥΚ: ΚαΛό Υγιεινό Κολατσιό. Η ομάδα των μαθητών αυτών μαζί με άλλες θα συμμετέχουν σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό, όπου θα βραβευθεί το προϊόν με τη μεγαλύτερη πρωτοτυπία.

Καθώς, λοιπόν, μαθαίνουμε πολλά από τα παιδιά, η παραπάνω ιστορία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά την αξία των μικρογευμάτων στην δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα. Με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας που πήρε η ομάδα των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, θυμηθείτε τα εξής:

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;
Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση, ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.

Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό;
Για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το σώμα μας στη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται ενέργεια. Οι διαιτολόγοι προτείνουν την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων στη διάρκεια της μέρας και περισσότερων υγιεινών μικρογευμάτων (σνακ) ανάμεσα στα γεύματα.

Απαραίτητα σε μια απαιτητική ημέρα. Είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, τα άτομα συχνά παραλείπουν γεύματα ή καταναλώνουν μικρότερα γεύματα τις ημέρες με μεγάλο φόρτο εργασίας. Το κολατσιό παρέχει θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που μπορεί να χάσουμε στη διάρκεια της μέρας.

Τα οφέλη του κολατσιού
• Καλύτερη συγκέντρωση
• Βελτιωμένη διάθεση
• Περισσότερη ενέργεια
• Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)
Τι να επιλέγουμε;
Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες και κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο! Κάντε ένα ΚΛΥΚ στην επιλογή του κολατσιού, συνδυάζοντας την ισορροπία και το μέτρο.

Έρευνες έδειξαν ότι…
Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας και της ενέργειας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο ΚΛΥΚ στη διατροφή σου…
• Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
• Σταφιδόψωμο
• Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
• Μπάρες δημητριακών
• Μπισκότα τύπου digestive
• Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
• Σπιτικό κέικ
• Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
• Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή/ και ασβέστιο
• Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
• Ξηροί καρποί
• Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού.
• Ζελέ με φρέσκα φρούτα
• Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
• Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Πηγή: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου