2 Δεκ 2012

Τροπικά φρούτα.


Το μανγκο καλλιεργείται στις περισσότερες τροπικές χώρες και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών εξωτικων φρούτων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Α και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικες ίνες είναι ιδανικό για την καθημερινή διατροφή. Επίσης, έχει καθαρτικες και διουρητικές ιδιότητες.

Μπορούν να καταναλωθούν σε γλυκά, χυμούς, και σε φρέσκα κοκτέιλ όπως καλά. Είναι άριστο για δερματικά προβλήματα.
Διατροφικες Πληροφορίες   επι τοις %
Νερό                                             76,1%
Σάκχαρα                                        1,0%
Ασβέστιο                                       0,01%
Ενέργεια                                66 kcal / 277 kJ
φυτικες ινες                                   2,6%
Φωσφορικών                                0,02%
Σίδηρος                                         0,13%
Λιπίδια                                           0,2%
Κάλιο                                            0,05%
Νατριο                                         0,01%
Βιταμίνη Α                                  4500 u.l
Η βιταμίνη C                                0,04%
Πρωτεΐνη                                      0,8%
             Παπάγια (Carica papaya)


Γενικές Πληροφορίες
Η Παπάγια είναι ένα πολύ δημοφιλές τροπικο φρούτο.
Στη Κόστα Ρίκα, είναι γνωστή ως «ο καρπός του δέντρου της καλής υγείας." Έχει ένα οβάλ σχήμα, κίτρινο δέρμα, μαύρους σπόρους και κόκκινη σάρκα.
Εκτιμάται πολυ για την ιδιαίτερη γεύση της.
θεραπευτικες ιδιοτητες:
Η Παπαγια εχει λιγες θερμίδες και ειναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνης Α,Β, βιταμίνη C, Κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, phytoene, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη με αναλγητικές ιδιότητες.
Ενεργεί ως ήπιο καθαρτικό και μπορει να βοηθήσει στην εξάλειψη εντερικων  παράσιτων.
Διευκολύνει το μαύρισμα, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα ρετινινης (διευκολύνει τη δράση της μελανίνης).
Θρεπτικές Πληροφορίες         ανα 150g
Ενέργεια                                 70 kJ kcal/290
Υδατάνθρακες                               19 g
Λίπος                                               0 g
Φυτικες ινες                                    2 g
Σακχαρα                                         9 g
Πρωτεΐνη                                        0g

                     Ανανάς (Ananas comosus)


Ο ανανας είναι ενα φρούτο εξαιρετικό για την καταπολέμηση πεπτικων προβληματων, πυρετων και ασθενειων του λαιμου.
Θεωρείται ένα χωνευτικό τρόφιμο επειδή περιέχει το ένζυμο βρομελίνη. Περιέχει μηλικό και κιτρικό οξύ, καθώς και ιώδιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και τη ζάχαρη φρούτων (φρουκτόζη). εχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικες ίνες, αλλά χαμηλο σε θερμίδες.
Ο ανανας μπορει να καταναλωθει νωπος, αποξηραμένος, σε χυμούς, γλυκά, και παγωτά.

Έχει αντιβιοτικες  και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες, έχει επίσης αποδειχθεί οτι μπορει να βοηθήσει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
Περιέχει δύο πεπτικά ένζυμα (παπαΐνη και βρομελινη) που επιτρέπουν την καλύτερη πέψη των πρωτεϊνών, οπως επίσης και μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α.
Θρεπτικές Πληροφορίες       ανα 100g
Πρωτεΐνη                                       1g
Λίπος                                             0 g
Υδατάνθρακες                           14,0 g
Η βιταμίνη Α                             5,0 mg
Η βιταμίνη C                           61,0 mg
ασβεστιο                                  18,0 mg
Φώσφορος                                 8,0 mg
Σιδηρος                                      0,5 mg
Ασκορβικό οξύ                           61 mg
Νιασίνη                                      0,2 mg
Θειαμίνη                                   0,08 mg
Ριβοφλαβίνη                              0,04 mg

Πηγή: http://fisikiigiini.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου