17 Δεκ 2012

Με «θέση» το γάλα στις λαϊκές.


Ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων έφτασε η ώρα να ικανοποιηθεί. Για χρόνια πρόσβαση στη λαϊκή αγορά έχουν μόνο τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, αποκλείοντας έτσι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης.


Η απαγόρευση αυτή είχε οριστεί από τα Προεδρικά
Διατάγματα του υπουργείου, τα οποία διέπουν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Πλέον όμως, και μάλιστα σε ένα μήνα, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, από τη Βουλή, οι κτηνοτρόφοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

● «Στην προσπάθεια για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ του γεωργού και του καταναλωτή, εντάσσονται οι λεγόμενες αγορές γεωργών, τα farmer’s markets, που προσπαθούμε να στήσουμε πιλοτικά 3 ή 4 τέτοια σε όλη την Ελλάδα.

● Έχουμε δύο ειδών κτηνοτρόφους. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που πωλούν τυρί που έχει παραχθεί σε αδειοδοτημένο και ελεγχόμενο τυροκομείο και η δεύτερη κατηγορία, οι οποίοι παράγουν το τυρί τους σε οικοτεχνική μονάδα, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα.

● Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα της λαθραίας διακίνησης προϊόντων ή σημαντικών εισροών.

● Δώσαμε τις εξηγήσεις που έπρεπε, προκειμένου να τροποποιηθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν αυτούς που μεταποιούν το γάλα σε αδειοδοτημένα και ελεγχόμενα τυροκομεία.


Βαρδαλαχάκη Γιάννα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου