18 Δεκ 2012

Πληρώνονται την ενιαία ενίσχυση οι παραγωγοί - ανακοινώσεις Σαμαρά στο ΥΠΑΑΤ.


Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».


Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το υπουργείο έχει εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.


«Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Ο κ. Σαμαράς προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική επιδίωξη για προώθηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς που μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη.



"Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που κερδίζουν επάξια πια τις θέσεις τους στις διεθνείς αγορές. Από το λάδι μας μέχρι την φέτα, μέχρι τα κρασιά και τα φρούτα μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.



"Θέλω να πω όμως ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους όπως σήμερα να μην αποτελούν πια είδηση αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι ένας κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα. Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου για τις πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ που θα καλύψει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται δηλαδή ζημιές και από βιολογικά φαινόμενα, αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα καταλάβουν την σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας", επισήμανε.



Η ανανοίνωση του Πρωθυπουργού




Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σήμερα το πρωί διευρυμένης σύσκεψης της Πολιτικής Ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:




Είχαμε μία πολύ αποδοτική και γόνιμη συνάντηση σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υπουργό κ. Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή κ. Χαρακόπουλο, γιατί πραγματικά περιήλθαν στον χώρο των προβλημάτων, των θεμάτων και των μελλοντικών επιλογών του υπουργείου - θα έλεγα - με ένα τρόπο που, πραγματικά, μας δίνει το δικαίωμα να σχεδιάσουμε σωστά το αύριο της γεωργίας μας.




Είμαι, επίσης, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών και των κτηνοτρόφων με πάνω από 1 δισ. Είναι το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης εκείνων που ονομάζονται αγροτικές επιδοτήσεις.




Αναμφίβολα, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας σε συνέχεια και της εξισωτικής αποζημίωσης και αγροτικού πετρελαίου που έχει δοθεί.




Θέλω να πω, όμως, ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους - όπως σήμερα - να μην αποτελούν πια είδηση, αλλά να είναι μία υποχρέωση της Πολιτείας και να είναι ένας κανόνας σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα.




Θέλω να συγχαρώ την Ηγεσία του υπουργείου για τις πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει, όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, που θα καλύψει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται. Δηλαδή ζημιές και από βιολογικά φαινόμενα. Αν πω μόνο τη λέξη «πράσινο σκουλήκι» οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας.




Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι η βούλησή μας είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε ένα κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί, πραγματικά πιστεύω ότι θα πιάσουν τόπο.
Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα είναι τεράστιες. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που κερδίζουν επάξια, πια, τις θέσεις τους στις Διεθνείς Αγορές. Από το λάδι μας μέχρι τη φέτα, μέχρι τα κρασιά και τα φρούτα μας.




Η εντολή που υπάρχει εδώ πέρα στο υπουργείο, είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις ακριβώς στο χώρο της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων. Είναι χρέος μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας. Και, ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις από μικρότερα μέχρι και μεγάλα σημαντικά εργοστάσια σε όλες τις περιφέρειες, σε όλη την περιφέρεια την ελληνική, με σημαντική επίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, και στην απασχόληση και, βεβαίως, στην ανάπτυξη. Και, ήδη βάλαμε μπροστά και την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα που είναι ένα μεγάλο συγκριτικό εθνικό μας πλεονέκτημα που διαθέτουμε.




Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι θα είμαστε, επίσης, παρόντες στην καινούργια μάχη που θα γίνει για την ΚΑΠ - την Κοινή Αγροτική Πολιτική - στην Ευρώπη. Και η Ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά, θα δώσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε όσον το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για την καινούργια περίοδο. Δηλαδή, μεταξύ του 2014 και του 2020.





Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης. Και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες.
Με τις αποφάσεις, αυτές, των Βρυξελλών η Ελλάδα, πιστεύω, ότι θα μπει σε μία νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε σύντομα να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

 Δείτε τη σχετική δήλωση



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου