18 Δεκ 2012

Πενταπλάσια η παραγωγή ελαιολάδου στη Μαγνησία – «φράκαραν» τα ελαιοτριβεία.


Πενταπλάσια σε σχέση με πέρυσι είναι η παραγωγή ελιάς στο νομό Μαγνησίας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της τιμής πώλησης του ελαιολάδου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων, κ. Δ. Σπανός, τόσο μεγάλη παραγωγή δεν έχει υπάρξει τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια. Το γεγονός βέβαια, δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως θετικό, αφού αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής είναι η τιμή
του ελαιολάδου να κατρακυλά όλο και πιο χαμηλά.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από 2,60 ευρώ το κιλό και σήμερα πωλείται από τους παραγωγούς μόλις για 1,95 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω πτώση. Δεδομένης της κατάστασης αυτής, ο κ. Σπανός προτείνει στους παραγωγούς – μέλη της Ένωσης να κρατήσουν όσο ελαιόλαδο μπορούν να διαθέσουν οι ίδιοι και το υπόλοιπο να το παραδώσουν στην Ένωση ώστε να αποθεματοποιηθεί και να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση της τιμής του, στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, το αδιαχώρητο γίνεται στα 25 περίπου ελαιοτριβεία της περιοχής, τα οποία οριακά μπορούν να καλύψουν τις πολύ αυξημένες φετινές ανάγκες και αναγκάζονται να λειτουργούν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Ενδεχομένως δε, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να δημιουργηθεί πρόβλημα και στη λειτουργία του μοναδικού πυρηνουργείου που λειτουργεί στο Νομό.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι καιρικές συνθήκες, καθώς αν η βροχή συνεχιστεί για 3-4 μέρες, τότε θα σταματήσουν οι εργασίες συγκομιδής και έτσι θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου