2 Δεκ 2012

Οι τομάτες προστατεύουν από το εγκεφαλικό.


Μία διατροφή πλούσια σε τομάτες μπορεί να μειώσει στο ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα, φινλανδική μελέτη. Οι τομάτες και τα προϊόντα τους (χυμοί, κέτσαπ, σάλτσες, πελτές) είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη (ή λυκοπένιο). Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η λυκοπένη μπορεί να μειώσει την ικανότητα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης να δημιουργεί πλάκες στα εσωτερικά
τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες αποτελούν κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Η λυκοπένη ενδέχεται να ασκεί και άλλες δράσεις που μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η αναστολή της παραγωγής χοληστερόλης και η πρόληψη των θρομβώσεων, μέσω της ελάττωσης της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του και η πιθανή επίδραση του λυκοπενίου σε αυτά αποκαλύφθηκε από τη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, στο Κουόπιο.

Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία από 1.031 Φινλανδούς, τους οποίους παρακολούθησαν επί 12 χρόνια. Οι άνδρες είχαν ηλικία 45 έως 65 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι 67 εξ αυτών έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκειά της. Οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα τους και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Από τους 258 με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης, οι 25 έπαθαν τελικά εγκεφαλικό, ενώ από τους 259 με τα υψηλότερα εγκεφαλικό εξεδήλωσαν μόλις οι 11.

Όταν εξάλλου οι ερευνητές εστίασαν μόνο στα εγκεφαλικά λόγω θρομβώσεων, διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση του λυκοπενίου ήταν ακόμα ισχυρότερη. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μία διατροφή πολύ πλούσια σε τομάτες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 55%. Το όφελος αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.

«Τα ευρήματα αυτά ουσιαστικά υποστηρίζουν την σύσταση να τρώμε τουλάχιστον δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιούνι Κάρπι. «Είναι πλέον σαφές πως αν όλοι ακολουθούσαν αυτή τη σύσταση και επιπλέον έτρωγαν και τουλάχιστον τρία φρούτα την ημέρα, ο αριθμός ων εγκεφαλικών παγκοσμίως θα μειωνόταν δραματικά», πρόσθεσε. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τομάτας και με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου