2 Δεκ 2012

Αμύγδαλα: νέα δεδομένα για την θερμιδική και θρεπτική τους αξία.


Τα αμύγδαλα αποτελούν το αγαπημένο snack πολλών ατόμων. Όχι μόνο περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αλλά επιπλέον συνιστούν μία πολύ πρακτική επιλογή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “ Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases”, τα αμύγδαλα παρουσιάζουν και υπο-χοληστερολαιμική δράση.


Έχετε, λοιπόν, πολλούς λόγους να καταναλώσετε αμύγδαλα ως snack, αλλά σίγουρα αυτός που θα σας παρακινήσει ιδιαίτερα είναι ο εξής: οι περιεχόμενες θερμίδες! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στην επιστημονική επιθεώρηση “American Journal of Clinical Nutrition”, τα αμύγδαλα περιέχουν 30% λιγότερες θερμίδες από αυτές που πιστεύαμε πως περιέχουν αρχικά. Παλαιότερα στοιχεία πρότειναν πως η μία μερίδα (περίπου 30 γραμμάρια) περιέχει 170 θερμίδες, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα φαίνεται πως περιέχει γύρω στις 130.

Μία παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος από την ίδια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε πως τα φυστίκια περιέχουν 5% λιγότερες θερμίδες. Οι ερευνητές υπολόγισαν το θερμιδικό περιεχόμενο του τροφίμου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Atwater. Βέβαια, άλλα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως η συγκεκριμένη μέθοδος ίσως να μην είναι ιδιαίτερα ακριβής για κάθε τροφή, και ειδικά για τους ξηρούς καρπούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία πτυχή των αποτελεσμάτων της μελέτης σχετικά με τα αμύγδαλα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση των ούρων και των κοπράνων των συμμετεχόντων και οδηγήθηκαν σε κάποια αποτελέσματα που τους προκάλεσαν έκπληξη. Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς απέβαλλαν περισσότερο λίπος μέσω των κοπράνων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει το σώμα δεν απορροφά όλο το λίπος των ξηρών καρπών, υποδεικνύοντας έτσι πως υπάρχει μία αναντιστοιχία ανάμεσα στο ενεργειακό περιεχόμενο των συγκεκριμένων τροφίμων και της χρήσης του που κάνει ο οργανισμός.

Στις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να πάρετε ιδέες για να καταναλώνετε αμύγδαλα σε τακτική βάση:

1. Τώρα μπορείτε να καταναλώσετε περίπου 20% περισσότερα. Η μία μερίδα αμύγδαλα αντιστοιχεί σε 20 με 25 τεμάχια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που αναλύθηκαν παραπάνω, μπορείτε να καταναλώσετε γύρω στα 4 με 5 περισσότερα. Μην σας απασχολεί όμως το μέτρημα. Πρόκειται περίπου για μία χούφτα αμύγδαλα.

2. Μασήστε καλά τα αμύγδαλα που καταναλώνετε. Το περίβλημα του αμύγδαλου “παγιδεύει” στο εσωτερικό του καρπού όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η καλή μάσηση σας εξασφαλίζει ότι τα θρεπτικά αυτά συστατικά θα είναι πιο άμεσα διαθέσιμα στον οργανισμό σας!

3. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας γάλα από αμύγδαλα. Για εναλλαγή, το γάλα αμυγδάλου, ειδικά όταν είναι παρασκευασμένο στο σπίτι, είναι ότι πρέπει για να σας καλύψει. Μουλιάστε 1 φλιτζάνι αμύγδαλα και αλέστε τα στο blender μαζί με 4 φλιτζάνια άπαχο γάλα για περίπου δύο λεπτά. Προσθέστε λίγη βανίλια, για να του προσδώσετε μια πιο γλυκιά γεύση, αποστραγγίξτε το μίγμα με ένα πανάκι και με αυτόν τον τρόπο θα έχετε εξασφαλίσει περίπου 5 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου!

Καλή απόλαυση!

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Πηγή: http://www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου