17 Δεκ 2012

Προτιμούν το βιολογικό γάλα οι Αμερικανοί.


Σημαντική αύξηση της τάξης του 10% σημειώνει η τιμή του βιολογικού γάλακτος στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που οι τιμές του συμβατικού παραμένουν υπό πίεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, την περασμένη χρονιά σημειώθηκε μείωση της παραγωγής βιολογικού γάλακτος και στροφή των κτηνοτρόφων προς τη συμβατική παραγωγή, αφού οι τιμές ήταν εξαιρετικές.

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μείωσαν τις βιολογικές
εκμεταλλεύσεις τους όταν πιέστηκαν από την ξηρασία, αλλά και την εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές του βιολογικού καλαμποκιού κατά 65% την περασμένη χρονιά. Έτσι τώρα που υπάρχει έλλειψη σε βιολογικό γάλα, οι τιμές κινούνται ανοδικά σε επίπεδα που καλύπτουν τα έξοδα των κτηνοτρόφων που παρέμειναν πιστοί. Βέβαια το ζητούμενο σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους είναι τώρα που οι τιμές τους ικανοποιούν, να διατηρηθεί σταθερή η ζήτηση στο βιολογικό γάλα.


Στη χρηματιστηριακή αγορά οι τιμές των συμβατικών γαλακτοκομικών προϊόντων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση και αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του γάλακτος στα προθεσμιακά συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα επίπεδα των 16,07 σεντς ανά λίμπρα, εμφανίζοντας σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ τα συμβόλαια του Μαρτίου βρίσκονται στα 15,42 σεντς ανά λίμπρα. Οι τιμές του τυριού τύπου τσένταρ στα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διατηρούνται αμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 1,54 δολάρια ανά λίμπρα.

Κουρμαδάς Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου