16 Απρ 2013

Τσικουδιά «μαϊμού» παρήγαγαν στην Κρήτη.


Τσικουδιά από επικίνδυνες πρώτες ύλες παρήγαγε μονάδα στις Δάφνες Ηρακλείου, ελέγχους ζητούν οι καζανάρηδες.


Ομοίωμα… τσικουδιάς παρήγαγε παράνομα μονάδα στις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης  που επεξεργαζόταν με τον πιο απίθανο τρόπο ελεεινές πρώτες ύλες. Το τελικό προϊόν, που έμοιαζε με τσικουδιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα
απαίσιας γεύσης, επικίνδυνο οινοπνευματώδες ποτό,  θα κατέληγε στην αγορά αν δεν γινόταν παρέμβαση από την πλευρά του Τελωνείου Ηρακλείου.

Οι ιδιοκτήτες της μονάδας που παράνομα έκανε απόσταξη αυτή την περίοδο, διέφευγαν της σύλληψης, τουλάχιστον μέχρι χθες τη νύκτα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και τον περασμένο Νοέμβριο, οι ίδιοι ιδιοκτήτες, είχαν εντοπιστεί από τις αρχές να κάνουν παράνομες αποστάξεις, «γλιτώνοντας» σημαντικά ποσά από την Εφορία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες εισήγαγαν ακατάλληλες για ανθρώπινη χρήση αλλά και για ζωοτροφές σάπιες σταφίδες και κακής ποιότητας οινοπνευματώδη ποτά, στα οποία έκαναν απόσταξη και παρήγαγαν «ρακή».

Ελέγχους ζητούν οι καζανάρηδες
Δικαιωμένοι για τις καταγγελίες που εδώ και χρόνια κάνουν σχετικά με τις παράνομες αποστάξεις, νοιώθουν οι καζανάρηδες. Ο πρόεδρος του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι «εμείς τα λέμε χρόνια τώρα, ότι κάποιοι και αυτοί είναι αρκετοί, κάνουν παράνομα αποστάξεις, με άχρηστες πρώτες ύλες. Το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές». Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης οι παρανομούντες δυσφημίζουν το κρητικό προϊόν, καθώς αυτό που πουλούν δεν είναι…τσικουδιά, δεν έχει τη γεύση και το άρωμα της. Είναι ένα επικίνδυνο προϊόν. Επιπλέον, οι παρανομούντες δεν πληρώνουν εφορία και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνεται ταυτοποίηση του παραγωγού με το προϊόν, δηλαδή να αναγράφονται τα στοιχεία των παραδοσιακών αποσταγματοποιών πάνω στις συσκευασίες, για να υπάρχει έλεγχος.  Αλλά το αίτημα μας δεν γίνεται αποδεκτό» σχολιάζει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ο ίδιος τέλος υπογραμμίζει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι  για τα παραδοσιακά, αναγνωρισμένα προϊόντα και συγκεκριμένα την τσικουδιά, το τσίπουρο και το ούζο, από τις εισαγωγές φθηνών πρώτων υλών.


Λασηθιωτάκη Πέλλα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου