15 Απρ 2013

Φυτώρια: τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα επισκεπτόμαστε.


Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε όταν επισκεπτόμαστε φυτώρια
Μικρές, αλλά σημαντικές οδηγίες, πριν επισκεφτούμε κάποιον έμπορο φυτών

Πρόσεξε οι γλάστρες να είναι καθαρές χωρίς χόρτα και ζιζάνια. Αν βρεις γλάστρες που έχουν γεμίσει με πολλά ζιζάνια και χόρτα, τότε παράτησέ τις εκεί και
πάνε σε άλλο μαγαζί! Οι γλάστρες με ζιζάνια, δείχνουν ότι είναι παραμελημένες και απεριποίητες.

Τα μεγάλα χόρτα που φύτρωσαν στις γλάστρες μαρτυρούν ότι τα χόρτα στερούσαν από το φυτό το νερό και τις θρεπτικές ουσίες. Έτσι, το φυτό μπορεί να μην είναι τόσο υγιές και εύρωστο.

Αν πάλι βρεις γλάστρες με βρύα, μούχλα και πας να τις σηκώσεις και από κάτω έχει λίμνη, και πάλι θα σου πω να τις αφήσεις στην ησυχία τους! Η υπερβολική υγρασία δεν είναι φυσικά και ό,τι καλύτερο (εκτός αν πρόκειται για μπαμπού ή νούφαρα), αφού δημιουργεί μυκητιάσεις, μούχλα, βρύα και κακή υγεία στο φυτό.

Όταν αγοράζεις εποχιακά λουλούδια (πανσέδες, πετούνιες κτλ) πρόσεξε να είναι καλά ριζωμένα τα φυτά μέσα στα γλαστράκια τους. Αν δεν είναι καλά ριζωμένα, τότε με το που πας να τα φυτέψεις θα σου μείνουν στο ένα χέρι οι ρίζες και στο άλλο το φυτό.

Μπορείς να ελέγξεις αν είναι καλά ριζωμένα τραβώντας απαλά το φυτό έξω από το γλαστράκι. Αν το χώμα γύρω γύρω είναι γεμάτο ρίζες, τότε όλα είναι καλά και μπορείς να το αγοράσεις.

Αν πρόκειται να αγοράσεις μεγαλύτερα φυτά, πρέπει και πάλι να δεις ότι είναι καλά ριζωμένα στο χώμα της γλάστρας τους. Αν, στην αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο ριζωμένα είναι, αλλά δεν έχει καθόλου χώμα μέσα στη γλάστρα αλλά μόνο ρίζες, τότε τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά.
Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστείς να αραιώσεις τις ρίζες πριν το φυτέψεις, κάτι που αποτελεί έξτρα δουλειά για σένα.

Να δώσεις μεγάλη προσοχή σε έντομα ή ασθένειες: αν αγοράσεις άρρωστα φυτά, θα μεταφέρεις ότι κακό κουβαλάνε πάνω τους και στα υπόλοιπα φυτά που έχεις ήδη στον κήπο σου.

Πρόσεξε τα φυτά που θα αγοράσεις να μην έχουν στριμμένα φύλλα, άσπρα έντομα, λευκή κολλώδη σα βαμβάκι ουσία, μαύρα μικρά έντομα μαζεμένα στα νέα φύλλα και άνθη, στίγματα στα φύλλα, τρύπες στα φύλλα. Γενικά, πρόσεξε να είναι όμορφο στην όψη, αλλά και καθαρό από έντομα και ασθένειες.
Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος. Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου


Πηγή:reviews.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου