1 Απρ 2013

Προσθέτει υπεραξία ο βραβευμένος κρίταμος.


Tο πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο φυσικού προϊόντος πήρε ο κρίταμος -που συγκομίζεται από τις γυναίκες της Παλαιόχωρας και πωλείται από τον Κώστα Κουμαδωράκη- στην ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο συσκευασμένος κρίταμος βραβεύτηκε στην κατηγορία των φυσικών προϊόντων λόγω «της πολυπλοκότητας των γεύσεων
που αφήνει στον ουρανίσκο», όπως έκρινε η Επιτροπή.

Πώς τον μαζεύουν
Ο κρίταμος ευδοκιμεί στις ακτογραμμές της Μεσογείου και ειδικά στην Κρήτη χρησιμοποιείται πάρα πολύ ως συνοδευτικό στις σαλάτες και όχι μόνο. «Ο κρίταμος που βραβεύτηκε, μαζεύτηκε από τις ακρογιαλιές της Νότιας Κρήτης από την «Ομάδα Παραγωγών Γυναικών Παλαιόχωρας», μια άτυπη ομάδα που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την οργάνωσή της.

Οι γυναίκες αυτές μαζεύουν τον κρίταμο από τη θάλασσα, τον βράζουν για 15 λεπτά, τον τοποθετούν σε άλμη ή ξύδι και τον συσκευάζουν. Γι’ αυτό, το βραβείο ανήκει σε αυτές τις γυναίκες, τις οποίες εμείς ως επαγγελματίες απλά εκπροσωπήσαμε. Πιστεύω ότι με συλλογικές πρωτοβουλίες όπως αυτές, μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλα οφέλη για όλους μας», τόνισε ο Κώστας Κουμαδωράκης.

Στη γερμανική αγορά
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε από την υπουργό Γεωργίας της Σαξωνίας κορυφώνοντας το ενδιαφέρον των αγοραστών. «Το ενδιαφέρον από τον απλό κόσμο ήταν εντυπωσιακό. Πάρα πολλοί ενθουσιάστηκαν από το προϊόν αυτό. Το πουλάμε σε συσκευασία των 200 γρ. στην τιμή των 5,20 ευρώ» αναφέρει ο επαγγελματίας που, εκτός από το ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαρακήνας, εμπορεύεται στην Αυστρία και άλλα προϊόντα όπως μέλι, βαλσάμικο ξύδι, αλάτι με βότανα και ελιές.

Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου