1 Απρ 2013

O νέος ανταγωνιστής της Ευρώπης στα κηπευτικά φοράει... σομπρέρο.


Ένα νέο ανταγωνιστή έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Πρόκειται για το Μεξικό, που «βάζει στο μάτι» την ευρωπαϊκή αγορά, υποσχόμενο φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.


Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται με τη  νέα συμφωνία που υπεγράφη από τη βιομηχανική ένωση Mexico Calidad Suprema και την κυβέρνηση του Μεξικού. Η Mexico Calidad Suprema, η οποία αντιπροσωπεύει μερικές
από τις μεγαλύτερες ομάδες παραγωγών στη χώρα, αποφάσισε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της χώρας για να πιστοποιήσει χιλιάδες εκτάρια αβοκάντο, ανανάδων, παπάγια και μάνγκο τα οποία προορίζονται για εξαγωγή προς την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του 2013, η πρωτοβουλία θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα όπως μούρα, μπανάνες, γαρίδες, σταφύλια, χοιρινό και βόειο κρέας, μπρόκολο και ντομάτες, απειλώντας περισσότερο και πιο άμεσα τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας, η Mexico Calidad Suprema βοηθά τις ομάδες παραγωγών να εφαρμόσουν προγράμματα ασφάλειας των τροφίμων, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της χρήσης και το σωστό χειρισμό των φυτοπροστατευτικών.

Επέκταση στην Ευρώπη
Στο μεταξύ, εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Μαρόκου και ΕΕ, μετά από μια συμφωνία για τη γεωργία, τη μεταποίηση γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων μεταξύ των δύο μερών, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2012. Την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αντιμάχονται πολλοί ευρωβουλευτές, λόγω ανησυχιών για «ντάμπινγκ» φθηνών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ. Μετά τα μαροκινά προϊόντα που μπαίνουν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά,  η Κομισιόν εξετάζει αντίστοιχες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τυνησία. 

Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου