2 Δεκ 2012

4 συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας με τη βοήθεια της βιταμίνης D.


Τώρα που οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν παρελθόν είναι ίσως που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τις ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης D, της βιταμίνης που όπως πολύ καλά γνωρίζετε συντίθεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας στον επιφάνεια της επιδερμίδας μας. Είμαστε τυχεροί που στην Ελλάδα τόσο η ηλιοφάνεια όσο και το γεωγραφικό πλάτος και μήκος συντελούν στο να συνθέτουμε καθ’όλη τη διάρκεια του έτους σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D.


H συγκεκριμένη βιταμίνη έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών ερευνών τα τελευταία χρόνια. Σε μία σχετικά πρόσφατη, μελετήθηκε το κατά πόσο η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Γι’ αυτό το σκοπό μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα 247 παιδιών που ζούσαν σε ένα πολύ κρύο κλίμα. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση τιμή των επιπέδων της βιταμίνης ήταν 7 ng/ ml. Επίπεδα χαμηλότερα των 20 ng/ ml θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλά.

Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες και τους χορήγησαν γάλα. Τα παιδιά στην πρώτη ομάδα κατανάλωναν ένα κανονικό γάλα, ενώ τα παιδιά της άλλης ομάδας κατανάλωναν ένα προϊόν εμπλουτισμένο με 300 διεθνείς μονάδες (International Units, IU) βιταμίνης D. Τρείς μήνες μετά, τα επίπεδα της βιταμίνης των παιδιών που κατανάλωναν το εμπλουτισμένο γάλα είχαν ανέβει στα 19 ng/ ml κατά μέσο όρο, ενώ των παιδιών στην άλλη ομάδα είχαν παραμείνει αμετάβλητα. Μάλιστα, τα παιδιά που ανήκαν στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν κατά 50% λιγότερα κρυολογήματα σε σχέση τα άλλα. Το αποτέλεσμα αυτό υποδεικνύει πως η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργεί ως ισχυρό ενισχυτικό της δράσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Για να είστε, λοιπόν, σίγουροι πως προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, ακόμη και τις εποχές του χρόνου που η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο ισχυρή ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

• Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης D. Πρόκειται για μία πολύ απλή εξέταση αίματος.
• Συζητήστε το ενδεχόμενο της συμπληρωματικής χορήγησης της βιταμίνης με κάποιον ειδικό, ιατρό ή διαιτολόγο.
• Επιδιώξτε να εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία περίπου 20 με 30 λεπτά, σε ασφαλείς ώρες.
• Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: ψάρια, αυγά, τυριά και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Πηγή: http://www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου