2 Δεκ 2012

Γιατί οι άνδρες καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά από τις γυναίκες;


 Έχει γενικά αποδειχθεί πως είναι λιγότερο πιθανό για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά και μία πρόσφατη μελέτη εξηγεί το λόγο. Στα πλαίσιά της, οι άνδρες διατηρούσαν μία λιγότερο θετική στάση απέναντι στην αξία της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι είχαν χειρότερο έλεγχο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων.


Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως “οι άνδρες δεν πιστεύουν τόσο ισχυρά όσο οι γυναίκες πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί μία σημαντική συνήθεια στη διατήρηση μιας καλής υγείας” αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας John A. Updegraff από το πανεπιστήμιο Kent State στο Οχάιο. Επιπλέον, έδειξε πως οι άνδρες αισθάνονται λιγότερη σιγουριά στην ικανότητά τους να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση, ή στο χώρο εργασίας τους.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της μελέτης, οι τρόποι που είναι αποτελεσματικοί στο να ενθαρρύνουν τις γυναίκες στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν φαίνεται να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στους άνδρες. “Είναι απαραίτητο οι άνδρες να μπορέσουν να κατανοήσουν την αξία μιας υγιεινής διατροφής, όπως επίσης και να αναπτύξουν σιγουριά στην ικανότητά τους να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές όταν βρίσκονται στο σπίτι ή το χώρο εργασίας τους”, συμπληρώνει ο John A. Updegraff.

Φρούτα, λαχανικά και πεποιθήσεις

Στα πλαίσια της μελέτης διερευνήθηκε κατά πόσο η “Θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς” θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματα άλλων προγενέστερων, σύμφωνα με τα οποία οι άνδρες καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη θεωρία αναζητεί το σύνδεσμο ανάμεσα στις πεποιθήσεις των ανθρώπων και τη συμπεριφορά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερευνητές μελέτησαν τρείς πεποιθήσεις που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τα άτομα να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά: τις στάσεις τους απέναντι στα φρούτα και τα λαχανικά, την αίσθηση ελέγχου ως προς τις διατροφικές τους επιλογές και την επίγνωση τους ότι άλλα άτομα θέλουν να βελτιώσουν τη δίαιτά τους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι οι γυναίκες είχαν θετικότερη στάση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να είναι σύμφωνες με την άποψη ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην καλύτερη εμφάνιση και την ευεξία τους. Επιπρόσθετα, βρέθηκε πως οι γυναίκες ανέφεραν με μεγαλύτερη πεποίθηση πως έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά ως σνακ, ακόμη και όταν αισθάνονται έντονη κόπωση και πείνα, ή όταν βρίσκονται μπροστά σε άλλους που καταναλώνουν γρήγορο φαγητό.

Η πίεση των συνομηλίκων δεν λειτουργεί

Παρόλο που θεωρία της σχεδιασμένης συμπεριφοράς είναι ευρέως αποδεκτή στους επιστημονικούς κύκλους, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για να ερμηνεύσει τις διαφορές που αποκαλύφθηκαν στις συγκεκριμένες συμπεριφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η επιρροή των συνομηλίκων δεν φαίνεται πως βοηθά τους άνδρες να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως η συγκεκριμένη τακτική δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους άνδρες, αλλά ούτε και για τις γυναίκες, αφού οι περισσότεροι ανέφεραν πως παρά τις πιέσεις που τους ασκούνται για την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, εκείνοι εξακολουθούσαν να προσλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες. Αυτό που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα είναι να μάθουν οι άνδρες με ποιους τρόπους θα μπορέσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά και πως μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές ούτως ώστε να τα καταναλώνουν ως σνακ.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή:
Emanuel AS, McCully SN, Gallagher KM, Updegraff JA. Theory of Planned Behavior explains gender difference in fruit and vegetable consumption. Appetite. 2012 Aug 14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου