2 Δεκ 2012

Δώστε γεύση στην υγιεινή διατροφή με 3 ισχυρά βότανα.


Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε τα βότανα και τα μπαχαρικά ως τα συστατικά που θα προσδώσουν γεύση και άρωμα σε ένα κατά τα άλλα βαρετό γεύμα, υποτιμώντας ίσως με αυτόν τον τρόπο την πραγματική τους δύναμη. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι εμπλουτίζουν τα γεύματά μας με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Βότανα όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος
περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις των βιταμινών Α και C, με αποτέλεσμα η επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια να στρέφεται στη διερεύνηση των πιθανών ευεργετικών επιδράσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τρία βότανα που ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους, που ίσως θα θέλατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καταναλώνετε πιο τακτικά:

Κουρκουμίνη
Η ένωση κουρκουμίνη περιέχεται στον κουρκουμά και σύμφωνα με μελέτη του 2012 δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Diabetes Care”, μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο της στην πρόληψη κατά του διαβήτη. Στην παρούσα μελέτη, όσοι συμμετέχοντες που έπασχαν από προδιαβήτη και λάμβαναν ταμπλέτες με κουρκουμίνη σε καθημερινή βάση για εννέα μήνες, είχαν 16,4% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Ρίγανη
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Essential Oil Research” το έλαιο της ρίγανης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση 25 ειδών βακτηρίων και μυκήτων. Άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ότι η ρίγανη ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα βότανα με αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση.

Κόλιανδρος
Ο κόλιανδρος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά της Listeria monocytogenes, ενός βακτηρίου που επιμολύνει τροφές, όπως αποκαλύπτει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “International Journal of Food Microbiology”. Η Listeria monocytogenes είναι ένα παθογόνο μικρόβιο που μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα. Προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες µε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή: http://www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου